Plötsligt slog vintern till

Vintern kom tidigt i år. Bitande kall och oförutsägbar. Vintern kom den 8 november och den började i USA. Utgången av USA-valet blev oväntat för media, opinionsinstitut och andra förståsigpåare. Men nu har folket sagt sitt.

Demokraternas Hillary Clinton fick flest antal röster men Republikanernas Donald Trump klippte flest röster i elektorskollegiumet. Valet är ett indirekt val, vilket gör att en kandidat kan vinna presidentvalet även om hen inte fått flest antal röster.

Valrörelsen har varit ett av de smutsigaste någonsin säger de som följt med en tid. Väldigt lite av politiska programlöften och visionära reformer  uttalades i valtalen men desto mer av  grova personangrepp och osanningar som föres fram av framförallt sociala mediekanaler.

Vilka löften kan hållas?

Varken börser, nationella samarbetsorganisationer eller enskilda länder har drabbats av vare sig panik eller hybris. Men helt klart är att USA och landets relationer med omvärlden inte kommer att bli likt någon annan historisk period. Men för Sverige som är extremt beroende av goda relationer med USA  blir det inte lätt att hänga med i svängarna med den nya presidenten.

Det känns känns väldigt osannolik att globala klimatavtal och internationella frihandelsavtal kan genomföras så som de har inletts med USA i spetsen.

Donald Trump  kommer inte att kunna genomföra allt det han lovat sig under valdebatterna och tur är väl det. Han har lyckligtvis redan börjat att backa på sitt förslag att plocka ned Obama Careprogrammet. Förhoppningsvis börjar han efter sitt besök i Vita huset att inse skillnader mellan att styra ett aktiebolag och att leda världens största demokrati.