• Bråvikens golfbana är platsen där kvaltävlingarna i årets NM-golf avgörs. Foto: Bråviken

Pärlan vid Bråviken

I slutet av juni kommer blickarna vara riktade mot Bråvikens golfbana, då kvaltävlingarna i årets NM-golf avgörs. Tävlingen, som spelas för första gången i år, har rönt stort intresse och över 200 deltagare har redan anmält sig.

Värd för NM-mästerskapet 2015

Bråvikens golfbana, som av många golfare betraktas som en av Östergötlands bästa banor, inbjuder i år för första gången till NM-mästerskapet. Tävlingen är öppen för fyrmannalag och spelformen är Rumble. Rumble spelas med följande resultatberäkning: Hål 1 till 6: Bästa resultatet räknas för endast en spelare. Hål 7 till 12: De två bästa resultaten adderas och räknas. Hål 13 till 17: De tre bästa resultaten adderas och räknas. Hål 18 räknas alla slagen.

– Vi har valt att spela en variant av scramble, som är en mycket populär spelform, ofta använd vid lagtävlingar. Det ställer stora krav på lagets spelare samtidigt som man får räkna bort det sämsta resultatet på varje hål utom på sista hålet då alla fyra resultaten ska skrivas. Lagtävlingar är ju också en social samvaro och genom att spela Rumble så bidrar alla spelarna till lagets resultat. Vi har provat det tidigare vid lagtävling och deltagarna brukar vara väldigt nöjda när dom kommer in och ska räkna ihop lagets score, säger Jan Monier, klubbchef vid Bråvikens golfklubb.

Irlandsresa i pris

NM-golfen kommer att ha fyra kvaldagar i slutet av juni. Varje kvaldag har plats för 50 lag och dagarna är den 21 juni, 28 juni, 5 juli och 12 juli. Sex lag från varje kvaldag går vidare till final som kommer att spelas den 30 augusti. Segrande lag i augusti får en resa till den irländska banan Old Head i County Kinsale för hela laget. Old Head rankas av den ansedda tidskriften Golf Digest som den 67 bästa banan i världen. Det är nog alla golfares dröm att någon gång i golflivet få komma till Irland och spela på någon av de världsberömda banorna. Nu finns chansen genom NM-golfen 2015 att komma dit utan att det behöver kosta något. Klubbhuset vid Old Head är något av det vackraste utefter den Irländska kusten och bara det en upplevelse att få se.

Caddie underlättar

Old Head of Kinsale är en bana i världsklass och ligger på Irlands sydväst kust. Banan, som är av linkstyp, har ritats och designats av Ron Kirby, Paddy Merrigan och Liam Higgins, som fortfarande spelar på seniortouren. Banans alla 18 hål spelas längs med Atlanten och spelaren har en vidunderlig utsikt på alla hål, men vindarna gör banan till en riktig utmaning. Att ha caddie underlättar för den som inte har besökt banan tidigare. Banan har fem Par 5 hål, fem Par 3 hål och åtta Par 4 hål med sex tees på varje hål. Greenfeeavgiften för ett spel ligger straxt över 2 000 kronor vilket kan tyckas högt, men banan har ett av de bästa lägen på Irland och många av världens stora golfspelare kommer ofta på besök när det gäller att träna linksspel. För oss svenskar är kanske vindarna vid Old Head ett av de större problemen.