• Ost i långa banor. Christer Lundin, vd på Boxholms Mejeri, står här vid den senaste laddningen av gräddost. Varje dag produceras sju ton ost på det anrika mejeriet. Foto: Leif Larsson
  • Här är hjärtat i ostproduktionen på Boxholms Mejeri, i folkmun känt som Boxholms Ost. Foto: Leif Larsson

Ostproducent som inte vilar på lagrarna

Varje dag anländer 70 000 liter mjölk. Av det blir det sju ton ost. Ändå är mejeriet i Boxholm litet jämfört med många andra. – Vi var på studiebesök i Danmark på ett stort mejeri. På två veckor producerar de vad vi gör på ett år. Vi är små men kan därför också behålla charmen, säger Christer Lundin, vd på Boxholms Mejeri AB, företaget som bytt namn från Boxholms Ost.

Ostproducenten i Boxholm är både välkänd och anrik. Redan 1939 drog mejeriet i gång och man har huserat i samma byggnad sedan dess. Det har förstås byggts om och byggts till under åren.

I dag produceras här sex kryddade ostar och att antal andra hårdostar. Nya smaker kommer, andra försvinner. Senaste nykomlingen, lanserades i maj i år, är en ost med smak av tellicherrypeppar.

– Det är världens bästa svartpeppar. I en testpanel på 312 personer så var det 86 procent som skulle kunna rekommendera osten. Det är en hög procentsiffra, fastslår vd.

Ny sort säljer bra

Boxholms milda gräddost är den produkt som mejeriet säljer näst mest av, borgmästarosten leder fortfarande. I jultid är det den förstnämnda osten som regerar. Till julen 2011 tillkom ett komplement, mejeriets årslagrade gräddost med starkare smak än den milda varianten.

– Varje år har den sålt slut och numera dubbelt så mycket som första året. Det är kul, tycker Christer Lundin.

Ständigt funderas det på och provas nya sorter. Även andra varianter än hårdost som är företagets enda variant i dagsläget.

– Vi har några uppslag inför nästa år om en ny kryddost. Vi har testkört en del men än är inget klart. Vi har även testat skivad ost och tittat på om riven ost är något för oss, berättar Christer.

Mejeriet satsar lokalt så det förslår. All mjölk som köps in kommer från en femmilaradie runt Boxholm. Vd berättar också att deras gräddost är den enda helsvenska i landet vad gäller innehåll och produktionsställe.

God ekonomi

Ost är det mest populära pålägget på mackan i Sverige. Sorterna är nästan oräkneliga. Christer Lundin ger en liten lektion i hur olika varianter definieras.

– Mild ost är lagrad upp till fyra månader, mellanlagrad i fem till nio månader, lagrad kallas den som lagrats i tio månader eller längre och extralagrad har tidslängden 18 månader. Hos oss är årgångsosten den längst lagrade, oftast i 13 eller 14 månader.

För tre år sedan fick mejeriet en ny ägare. Boxholms AB avyttrade och mejeriet blev ett helägt dotterbolag hos Arla Foods. Boxholmsföretaget går bra. Oktober i år gav den högsta omsättningen någonsin för en enskild månad. Även i ett längre perspektiv snurrar de ekonomiska hjulen på i bra takt.

– För fyra år sedan omsatte vi 82 miljoner kronor. I år räknar vi med 110 miljoner. Vi har ökat personalen från 21 till 23 personer i år, låter inte så mycket men det är faktiskt tio procent, påpekar vd.

Längs riksvägen i Boxholm står en gammal oljecistern målad som en gräddost. Perfekt reklam för mejeriet. Den gula färgen är för dagen lite matt.

– Vi målar om vartannat år, nästa gång är kommande vår. Vi tvättar också cisternen varje år, berättar Christer Lundin, som givetvis bekänner sig som en stor ostälskare.