• Max Hebbe, platschef på lägenhetshotellet Apart Direct, visar utsikten över fotbollsplanen på Linköping Arena som finns i 13 av hotellets rum. Foto: Leif Larsson
  • Lägenhetshotellet har funnits sedan 23 december 2016 och är beläget på våningarna fyra till sju i sydöstra tornet vid Linköping Arena. Foto: Leif Larsson
  • Max Hebbe berättar att det under det första knappa året har varit väldigt bra beläggning på lägenhetshotellet Apart Direct i Linköping. Foto: Leif Larsson

Originellt boende i arenatornet

Från några av rummen är det utsikt över planen på Linköping Arena där Linköpings FC, ett av världens bästa damlag i fotboll, emellanåt spelar. Boendet i lägenhetshotellet Apart Direct har sina särdrag.

Den 23 december 2016 invigdes boendet som har 43 rum/lägenheter i fyra olika varianter för två till fyra personer. Lägenheterna är placerade på våning fyra till sju i det sydöstra tornet vid fotbollsstadion Linköping Arena.

– I 13 av rummen ser man fotbollsplanen och i andra rum har man fin utsikt, bland annat över Linköpings silhuett. Hittills har vi haft väldigt bra beläggning. Det är tryck på hotellmarknaden i Linköping, påpekar platschefen Max Hebbe.

Boendemix

Apart Direct etablerades i Stockholm där man har ett antal lägenhetshotell. Och nu finns man således också i Linköping. Boendet kan sägas vara ett mellanting av vanligt hotell och företagsbostäder.

– Det finns ett väl utrustat kök och man ordnar sin egen frukost. Många föredrar att ha egen mat framför traditionell hotellfrukost. Rummen är på 30 till 35 kvadratmeter, har en öppen planlösning och är större än vanliga hotellrum. Precis som på hotell ingår lakan och städning, omvittnar Max Hebbe. Han berättar att i 28 av de 43 lägenheterna kan fyra personer bo och i övriga 15 upp till två personer.

Det finns fyra alternativ:

En typ av rum har två enkelsängar, en annan har en dubbelsäng, en tredje variant har två sängar och en bäddsoffa och den största lösningen innehåller en dubbelsäng i en sovalkov som kan stängas till och en bäddsoffa i "vardagsrummet".

– På 1980- och 1990-talet var det vanligt att företag inte brydde sig om kostnaderna så mycket och lät medarbetare bo i enkelrum. Numera är företag mer prismedvetna och försöker placera flera personer i samma lägenhet, förtäljer Max Hebbe. Inga nycklar Gästerna på lägenhetshotellet är på vardagar mestadels personer som kommer till Linköping för att arbeta. De kan komma långväga, även från andra länder, eller från hyfsat närområde. De bor olika länge.

– En del stannar en dag och vi har ett företag som varit här sedan mars och som nog blir kvar ett tag till, berättar Max Hebbe. På helger kan kunderna exempelvis vara familjer, personer som besöker evenemang i Linköping eller idrottslag som är på träningsläger i staden. De som nyttjar hotellet märker att steg tagits in i den moderna teknologins värld. Boknings- och nyckelsystemet är ett exempel. Bokning och betalning sker on-line.

– När man bokat får man ett incheckningsmejl med en kod till entrén och en annan sexsiffrig kod till rumsdörren. Inga nycklar behövs och man kan komma när som helst på dygnet, avrundar Max Hebbe.