• Tomas Larsson är ny regionchef för travbanorna i Mantorp, Örebro och Lindesberg. Han har rekrytering som nyckelord och vill få mer av mycket för att utveckla Mantorptravet. Foto: Leif Larsson

Nye regionchefen vill ha mer av allt

Rekrytering är ett nyckelord för Tomas Larsson, ny regionchef för travbanorna i Mantorp, Örebro och Lindesberg. Det handlar om fler hästägare, mer publik och spelare, fler ungdomar i travsporten och fler unga hästtränare.

Han tillträdde 16 mars och har ett övergripande ansvar för de tre nämnda banorna. Tidningen träffade honom i Mantorp för ett snack om möjligheter och bekymmer för banan och travsporten.

– Publiken har minskat rejält på travbanorna de senaste fem-tio åren, mycket beroende på att många numera spelar på nätet. Vi vill försöka få tillbaka publiken och även nya åskådare. Det behövs mervärden och olika event i samband med tävlingarna för att locka större publik, klargör Tomas Larsson. Att öka intäkterna är också ett mål, både dem som rör travet och spelet men även olika sidointäkter.

Tomas berättar om idéer som han och medarbetarna spånar kring.

– Vi tittar på hur vi kan hyra ut anläggningen när det inte är tävlingsdagar. Bland annat har vi som målsättning att skapa ett hästcentrum med ridsport på innerplan och på sikt också ett ökat antal hästrelaterade företag i anslutning till travbanan. Flera travbanor har sådant och det borde kunna gå här också eftersom Östergötland är ett stort hästlän.

Andelshäst för företag

En tanke är att ha mer kontakt med företag och berätta vad travbanan kan göra för dem. Företagsevent på banan kan vara ett sätt att locka kunder. En annan tanke handlar om att hästar ska knyta ihop företag.

– Säg att 20 företag köper in sig i en andelshäst. Det blir ett nätverk där man kan utbyta affärsidéer och till och med gör affärer med varandra, förklarar Tomas Larsson. Ett annat uppslag är att besöka föreningslivet och berätta om vad travet kan erbjuda och på så sätt skaffa ny publik. En annan variant i sammanhanget är utbildning.

– En del tycker det är svårt att spela på hästar, känner att de inte kan tillräckligt. Travbanan skulle kunna anordna studiecirklar, för föreningar eller privatpersoner, där vi tre-fyra gånger går igenom hur det fungerar inom sporten. Sedan kan vi avsluta på en tävlingsdag med att spela och äta på restaurangen, säger regionchefen. All tänkbar rekrytering som sagt.

Det finns mer

Unga lockas via de ponnytävlingar som banan har och äldre bidrar med en udda sidointäkt.

– En pensionärsförening rullar ut mattor och tränar golfputtar i spelhallen, berättar Tomas. Egna insatser krävs Han klargör att travbanan hela tiden behöver hitta nya metoder för att skapa resurser. En nyhet gör att man verkligen får anstränga sig. Svensk Travsport, som står för prispengarna inom trav, minskar sitt bidrag med 13 procent. Banorna kan dock tjäna tillbaka pengarna via egna insatser.

– Det finns sex stycken incitament. Om vi skaffar nya kuskar under 25 år som kör lopp får vi en peng per ny debutant. Debuterande hästar ger en peng per styck liksom nya spelare som skaffar spelkortet. Vi kan också få in pengar via ett Nöjd Kund Index, NKI. Fyra gånger per år intervjuar Svensk Travsport besökare på travbanorna och man kan också ge synpunkter på nätet. Det ger ett NKI som till viss del styr om man får pengar, redogör Tomas Larsson. I år fyller Mantorptravet 50 år och det firas stort 28 juni. Förutom bra tävlingar kommer prominenta gäster, musikartister, man har öppet hus där besökarna får se stallarna och träffa kuskar och hästar, det blir olika evenemang på banan och även roliga saker för de små.

– Det blir en stor grej publikt sett, säkert den största under året, spår regionchefen. Andra viktiga dagar är 8 juni då fina hästar kommer för att göra upp om pokalen Ina Scots Ära. De två V75-tävlingarna är också höjdpunkter, i december är den sista och den första är i faggorna, anordnas 18 april. Det är ett digert arbete som väntar framöver och Tomas Larsson berömmer jobbet som travbanans slimmade stab utför och ger också en eloge åt hästtränarna.

– De vill verkligen hjälpa till med att göra något riktigt bra av Mantorptravet.