• Sara Mohammed blir nu hedersdoktor vid Linköpings Universitet. Förra sommaren var hon sommarpratare i P1. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya hedersdoktorer vid universitet

Den 20 maj är det dags för fyra nya hedersdoktorer att träda fram på den sedvanliga promotionshögtiden. Bland dessa hittar vi, bland annat, en Nobelpristagare.

Den japanske nobelpristagaren Hiroshi Amano är en av årets hedersdoktorer vid Linköpings Universitet. Han, Marie Rådbo, Sara Mohammad och Graham Hendry är välkända namn i sitt skrå och nu blir de alltså hedrade genom att utnämnas till hedersdoktorer.

Nobelpristagare

Professor Hiroshi Amano är verksam vid Nagoya University i Japan och fick nobelpriset i fysik år 2014 för utvecklingen av blåa lysdioder som i sin tur möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita LED-lampor. Dessa har fått snabb spridning som ersättning för glödlampor och som ljuskällor i bland annat datorer och mobiltelefoner.

Blått ljus

Bakom realiserandet av de blå lysdioderna ligger ett omfattande arbete med utveckling av halvledarmaterialet galliumnitrid under 80- och 90-talet. Hiroshi Amano arbetade med detta tillsammans med sin dåvarande handledare, professor Isamu Akasaki, som han delade nobelpriset med 2014 och som även är hedersdoktor vid Linköpings Universitet sedan 2001. I denna materialutveckling var det också ett nära och intensivt forskningsutbyte med fysiker vid LiU, vilket resulterat i över hundra gemensamma vetenskapliga artiklar.

Radio och tv

Astronomen Marie Rådbo är den andra teknologie hedersdoktorn i år. Hon har skrivit ett stort antal populärvetenskapliga böcker, är flitigt anlitad i radio och TV och har ett starkt engagemang för barns intresse för teknik och naturvetenskap. Under de senaste åren har hon även varit aktiv vid Visualiseringscenter C i Norrköping, där hon samarbetet med forskare vid Linköpings Universitet. Hon har bland annat arbetat med utvecklingen av en digital plattform för lärande och med att vidareutveckla de publika visningarna i domteatern.

Hedersvåld

Till medicine hedersdoktor utses Sara Mohammad, grundare och drivande kraft i den ideella organisationen "Glöm aldrig Pela och Fadime" (GAPF). Hon hedras för sitt orädda engagemang för flickor och yngre kvinnors rättigheter, förebyggande av hedersrelaterat våld och arbete mot könsstympning. Medicinska fakulteten vill på detta sätt visa vikten av att försvara dessa sekulära och demokratiska värderingar. Sara Mohammad har utvecklat GAPF till ett efterfrågat kunskapscenter inom området och sätter ljuset på frågor som bokstavligen handlar om liv och död.

Problembaserat lärande

Medicine hedersdoktor blir även Dr Graham Hendry, senior lecturer och koordinator inom universitetspedagogik vid University of Sydney. Sedan slutet av 90-talet har han varit en viktig samarbetspartner och inspiratör för Medicinska fakulteten kring arbetet med problembaserat lärande (PBL) och informations- och kommunikationsteknologi (IKT) i utbildningen.