• Robert Svahn har koll på marknaden. Foto: Tommy Pettersson

Nya bostadsrätter lockar

Man skulle kunna säga att det just nu råder spänd förväntan när det kommer till nyproducerade bostadsrätter. Men Robert Svahn, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, vet att berätta mera.

Just nu är utbudet väsentligt mindre än normalt för perioden när det kommer till bostadsrätter i Linköping men det byggs som aldrig förr och inom något år kommer marknaden att se annorlunda ut.

– Det pågår många intressanta byggprojekt i Linköping just nu, ta bara Vallastaden som ska stå klar till bomässan i september 2017. Allt som allt så handlar det om tusen nya lägenheter totalt och då både hyresrätter och bostadsrätter. Övre Vasastaden växer fram och vi har ju även Södra Ekkällan där det fortfarande byggs bostadsrätter, berättar Robert Svahn, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Robert beskriver marknaden som något stilla, det finns lite för få objekt att köpa men han spår att det lättar allt eftersom nya lägenheter blir färdiga.

Vallastaden

– I projektet Inspirationen i Vallastaden är redan 85 procent av bostadsrätterna sålda 11 månader innan inflyttning, vilket självklart är mycket bra, menar Robert Svahn.

Linköping är en stad där hjulen snurrar på bra. Det finns arbete, det stora bygget med Ostlänken kommer att kräva än mera av regionens aktörer. Att bygga nytt är dyrt. En nyproducerad bostadsrätt kostar från ca 30 000 kronor/kvadratermeter och upp till det dubbla när man kommer till det, som på mäklarspråk, heter "A-läge". Ett exempel på just ett sådant är de lägenheter som JM-bygg uppför vid den nu rivna brandstationen vid Stångån. Centralt men ändå vid vatten är det ett svårslaget läget.

Tre grupper köper

De som köper en nyproducerad bostadsrätt är främst tre grupper. Det är ett ungt par, utan barn, ett medelålders par som kanske tröttnat på att bo i villa och tillsist ett pensionärspar som sålt sin villa och nu vill ha det bekvämt på äldre dar. Robert Svahn menar att just i det senare fallet kan det vara lite svårt att motivera att man går från att bo nästan gratis, då villan kanske är betald, till att lägga en större summa i det nya boendet. Men fördelarna att bo bekvämt och helt nytt överväger för många.

Stadigt uppåt

I Linköping har priserna på bostadsrätter gått stadigt uppåt under en lång tid med en liten svacka runt finanskrisen 2007-2008 men annars har priserna på bostadsrätter ökat med 16 procent på 12 månader enligt den statistik som finns att tillgå vilket är över riksgenomsnittet.