• Martin Andreae och Lars Stjernkvist verkar vara helt överens om tagen. Foto: Tommy Pettersson

Ny kommundirektör möter nya utmaningar

Den 29 augusti 2016 tillträder Martin Andreae som ny kommundirektör för Norrköpings kommun. Han blir då högsta tjänsteman, chef över de kommunala förvaltningarna plus vd i det kommunala bolaget Rådhus AB.

Den nye kommundirektören tar över efter Åsa Byman Falck som efter åtta år som kommundirektör går i tidig pension. Åsa har varit med i motgång såväl som i en begynnande tillväxtfas.

När hon nu tackar för sig befinner sig Norrköping inne i en rekordartad utveckling inom flera områden.

Håller på Gais

Andreae har fått ett tjänsteförordnade på fem år och det brukar vara vanligt i dessa sammanhang men också i hans tidigare uppdrag i kommunal tjänst. Nu söker han tillsammans med sin fru efter en bostad i Norrköping för att det kommer en flytt från Södertälje så fort det är möjligt.

Från sitt chefsjobb i Södertälje tar han med sig en gedigen erfarenhet av integrationsarbete och arbete mot den organiserade brottsligheten. Dessa erfarenheter kan tyvärr komma till användning även i Norrköping framöver. Andreae är van vid politikerstyrda organisationer, som mer eller mindre arbetar med "public mangement", men Norrköpings regnbågsstyre blir ändå något nytt för honom.

– Jag har antingen jobbat för en S och MP styrelse eller alliansmajoritet så det här med Kvartetten blir nytt för mig men det ska nog gå bra, säger tillträdande kommundirektören Martin Andreae och berättar samtidigt hur han fick reda på jobbet.

– Jag hörde att Åsa Byman Falck skulle sluta och då ringde jag till Lars Stjernkvist kommunstyrelsens ordförande eftersom det stod så i annonsen.

Multipla utmaningar

Martin Andreae säger att han gillar utmaningar och det kommer han få i mängder när han tillträder i höst. Norrköping är i dag en attraktiv stad för näringslivet och man har väldigt många förfrågningar från företag som vill etablera sig i kommunen. Det logistiska läget med E4, hamnen, flyget och en byggnation av en Ostlänk, som kanske blir en höghastighetsbana, gör orten högintressant för folk att flytta till oavsett om man har jobb i Norrköping, Linköping eller i Stockholm.

Utmaningarna består då i att hitta mark för nyetableringar, utbyggnad av bostadsbeståndet och offentligt betalda tjänster. Den organiserade brottsligheten, integrationen och dåliga skolresultat är problemområden som den nya direktören får ta tag i när han anländer i höst.

Men på plussidan finns det betydligt mer i Norrköping att glädja sig åt och fortsätta att utveckla.

Mer om Martin Andreae

Kommer närmast från Södertälje.

Tidigare regiondirektör i Halland och stadsdirektör i Jönköping.

Född 1959.

Familj fru och två barn.