• Ett av de första husen i Wahlbecks. Foto: Tommy Pettersson
  • Gunnar Elfström och Johan Kristiansson visade runt. Foto: Tommy Pettersson

Nu byggs Ebbepark

2022 ska ett, delvis, nytt industri och bostadsområde mitt i centrala Linköping stå klart att tas i bruk opch då har Wahlbecks företagspark fått det nya namnet Ebbepark.

Wahlbecks industripark är just vad det säger sig vara. Ett område med en lång rad, närmare 70 för att vara aningen mer specifik, företag i de mest skiftande branscher och här huserar även konstnärskollektivet Alka samt studentpuben Villervall . Nu ska dock hela området formas.

– Hur ofta hittar man ett sådant här område mitt i stan, jag har då aldrig varit med om det i vart fall, säger Johan Kristiansson, vd på St Linköpings fastighetsbolag, och ser både glad och nöjd ut.

Linköpingsorakel orerade

Vi pratar medan Linköpingsoraklet Gunnar Elfström visar runt och berättar om industrimannen Ebbe Wahlbeck som här drev och utvecklade den industri som länge var tongivande i staden. Mitt under vandringen stöter vi på en svärdotter till Ebbe, självklart är hon mycket glad över att han nu ska få det nya industriområdet uppkallat efter sig. Det var på tiden som hon säger med glimten i ögat.

Inte bara industrier

Vi får av Anders Stjärnberg, fastighetschef på Stångåstaden, höra att här kommer det inte bara bli industrilokaler utan det planeras även för mellan 500 och 600 bostäder. Detta i en mix mellan hyresrätter och bostadsrätter.

– Att bygga stad och tillväxt är ett av våra uppdrag och det ser jag att vi kommer att göra här. Här ser det även ut lite som det gjorde ute på Mjärdevi för sådär en 20 år sedan. Nu ska inte Ebbepark bli ett nytt Mjärdevi men närheten till Universitet, Sjukhuset och Mjärdevi gör att det här blir ett väldigt intressant område.

Intressant yta

– Det här blir även ett intressant område där man blandar bostäder och industrifastigheter. Vanligt är ju att bostadsområden är folktomma på dagtid och att det är det omvända när vi kommer till industriområden. Mjärdevi en vanlig kväll är ganska öde. Här har vi chansen att skapa nya arenor och mötesplatser, avslutar Johan Kristiansson på St Kors.