• Ett axplock av de nya sedlarna. Foto: Riksbanken

Nu är det snart dags

Våra sedlar och mynt skall bytas ut och den första oktober 2015 släpper Riksbanken de nya 20-50-200 och 1000-kronorssedlarna. För första gången får Sverige en sedel i valör 200 kronor. Detta blir Sveriges, genom tiderna, största utbyte av kontanter.

Senast vi bytte sedelserie var för 30 år sedan. Det silverfärgade mynten försvinner nästa år.

De nya sedlarna har formgivits av konstnären Göran Österlund och har titeln ”Kulturresan”. Alla sedlar har en känd kulturperson på framsidan. Nästa år, den första oktober, fortsätter utbytet med de nya hundra-och femhundrakronorssedlar samt mynt i valör 1-2 och 5 kronor. De nya mynten kommer att vara nickelfria.

– Vi har nått en punkt där våra sedlar har blivit omoderna och vi behöver en effektivare och säkrare kontanthantering. Vår förhoppning är att en 200-kronorssedel ska leda till att färre antal sedlar behövs. Mynten är också av mera miljövänligt material och fria från nickel, sa riksbankschefen Stefan Ingves vid presentationen av de nya sedlarna och mynten på Riksbanken.

–Sedlarna är något mindre i storlek än dagens sedlar och har två nya säkerhetsdelar som framträder när man vickar på sedeln, sa Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalsystem och kontanter.

Säkerhetsband

En färgskiftande bild som går från gult till grönt framträder när man vickar på sedeln och ett säkerhetsband har bokstäverna K och R som syns när man vickar sedeln.

Tvåkronan kommer att innebära en minskad användning av en-kronor och hanteringen av mynt blir betydligt lättare då de nya mynten bara kommer att väga hälften mot dagens mynt. De gamla sedlarna och mynt, som kommer att bytas ut, kommer att vara giltiga betalningsmedel i nio månader efter att de nya sedlarna och mynten kommit ut. Innebär att dagens 20-50- och 1000-kronorssedlar upphör att gälla den 30 juni 2016 och 100-respektive 500-kronorssedeln upphör att gälla den 30 juni 2017. Dags att tömma syltburken på mynt innan det blir för sent.