Norrköpingshandeln gynnas av Bråvalla

I samband med Norrköpings handelsdag den 14 februari talade Stefan Papangelis från Upplev Norrköping om de stora evenemang som går av stapeln i sommar, samt hur de relaterar till handeln.

– Det är ingen tillfällighet att man arbetar med evenemang, det räcker inte med de fasta besöksmålen. Vi är i Norrköping lyckligt lottade över att vi har Kolmårdens djurpark, men det räcker inte.

Den största händelsen i sommar är onekligen Bråvallafestivalen som arrangeras av det tyska bolaget FKP Scorpio. Kommunen har inte tagit några risker i samband med festivalen, men arbetar ändå för att locka så många besökare som möjligt. Totalt räknar man med att cirka 40 000 personer ska komma till festivalen, vilket i sin tur kräver en hel del sängplatser.

– Jag ringde nyligen runt till de stora hotellen i Norrköping och det är nästintill fullbokat på alla, säger Stefan Papangelis. Jag kan med säkerhet säga att det här är det största som hänt Norrköping i nöjes- och evenemangsvärlden, någonting som Norrköpingsborna inte riktigt inser.

Jämför med Peace & Love

Att festivalen kommer gynna handeln är ingenting som Stefan Papangelis tvekar på. Han jämför med Sveriges till besöksantalet största festival, Peace & Love i Borlänge, där detaljhandeln åkt snålskjuts på festivalen. Trots att Bråvallafestivalen inte är en stadsfestival så är han övertygad om att även butiker i city kommer gynnas av festivalen.

– Många som besöker festivalen är 22-23 år gamla och uppåt, och det är framför allt de som konsumerar. Dessutom kommer detta ge möjlighet till oss att visa upp vad Norrköping har att erbjuda, särskilt med tanke på vårt universitetscampus.

Kajsa Nilsson