• Norrköping är en vacker och spännande stad. Foto: Tommy Petterson
  • Reidar Svedahl, kommunalråd i Norrköping. Foto: Tommy Pettersson

Norrköping – en av Sveriges mest spännande städer

Det händer mycket i Norrköping. Det mesta är positivt samtidigt som det finns områden med förbättringspotential. Den stora förändringen är inte alla byggkranar vi ser utan den bild som kommuninvånarna har av sin stad. Det finns en tydlig och växande stolthet som åtminstone inte jag har upplevt tidigare under mina 20 år i Norrköping.

Stan har blivit vackrare. Ett industrilandskap som på några årtionden har gått från att vara avstängt på grund av risker med att gå där har plötsligt blivit sanslöst vackert. En viktig del av svensk historia har blivit ett utomhusmuseum med unik arkitektur. Mitt bland dessa historiska pärlor finns nybyggda Katscha, som har vunnit fina priser och uppmärksamhet internationellt.

Ljusfestival

Om några dagar öppnar Norrköping Light Festival längs Strömmen. Har vi tur får vi lite snö som perfekt bakgrundskuliss för Sveriges vackraste promenad.

Att Norrköpingsborna numera är mycket stolta över sin stad, IFK, Kolmården, skärgården, kulturlivet och mycket annat är logiskt och positivt. Min förhoppning är att ännu fler blir ännu tydligare ambassadörer för vår kommun och aktivt gör en insats för att få fler att besöka vår stad, bosätta sig här eller varför inte starta företag.

Störst och bäst

Den senaste månaden har vi fått två extremt trevliga nyheter. Vi är den kommunen i länet där tillväxten är störst och bäst. I ett större perspektiv, regionen inklusive även Sörmland och Gotland så är vi den kommun som ensam har fler snabbväxande lönsamma företag än resten av kommunerna tillsammans. Allt talar för att antalet företag och arbetstillfällen kommer att fortsätta öka hos oss. Bygget av Ostlänken kommer att börja just i Norrköping och det redan om cirka ett år. Det kommer att ge många nya arbetstillfällen i framtiden. En annan viktig del av framtida jobb kommer som resultat av Campus Norrköping. Det händer så mycket spännande där och en hel del av det som de jobbar med där idag blir nya arbetsplatser i vår stad i morgon.

Växande stad

Vi ser även en växande handel, en välmående besöksnäring och många fantastiska företag. Det är lätt att glömma hur många framgångsrika företag vi har. Norrköping är sannolikt inte bara Sveriges musikhuvudstad, en fantastisk idrottsstad utan även Sveriges pappershuvudstad med tre stora bruk inom trävaruindustrin. Utöver det är intresset mycket stort just nu för att etablera nya företag i vår kommun. Vi satsar ca en miljard i hamnen, vi får snabba tåg till Stockholm, vi har två europavägar och vi har en flygplats som med flyg till och från München gör det lätt att komma hit såväl som affärsresande som turist.

Min övertygelse är att vi lever i en av Sveriges vackraste och mest spännande städer. Njut – och glöm inte gå promenaden på Norrköping Light Festival.

Reidar Svedahl
kommunalråd i Norrköping