Nokas på den säkra sidan

Thomas Idenås har bara varit anställd som platschef på Nokas i Linköping i en vecka. I branschen har han dock varit i fjorton år. Att vara anställd som väktare är mer av ett serviceyrke än man kan tro förklarar han för ÖN:s nyfikna reporter.

Du har säkert sett dem på tåget, stationen eller i shoppinggallerian där en väktare skapar trygghet och ger service. För att arbeta som väktare handlar i mångt och mycket om att ge service till alla och envar som rör sig på allmänna platser.

– Det kan vara svårt för allmänheten att skilja på vad en väktare gör och vad en ordningsvakt står för. Enkelt uttryckt handlar om olika befogenheter och att en ordningsvakt arbetar med stöd av polislagen, berättar Thomas Idenås då vi slagit oss ner på ett ganska lugnt kontor ute på Tornby. Alla är ute och jobbar, fortsätter han och berättar samtidigt att man är så många som ett 80-tal anställda bara i Linköping.

Thomas Idenås är från Norrköping och det var där han inledde sin karriär i det som numera är Nokas, ett norskt bolag med verksamhet i hela norden. På Nokas gör man dels det som många förknippar med vad en väktare gör men man arbetar även åt stora företag som SAAB och är en del av deras säkerhetsprogram.

– Vi utför mycket servicearbete åt bostadsbolag i form av fastighetsjour. Vi öppnar även upp parkeringshus om man glömt att hämta sin bil och parkeringshuset stängt för natten. Vi skapar trygghet på pendeln där det ibland kan vara stökigt en helgkväll och vi finns på Gränden mitt i Linköping. Det är väldigt sällan det uppstår regelrätta bråk utan det handlar mer om att vara närvarande, serviceinriktad och hjälpa till, menar Thomas Idenås.

Det skrivs mycket om en ökad social oro, att våldet ökar och att polisen är allt mer belastad med arbete. Är detta även en bild som Thomas Idenås delar?

– Det finns områden som är mer oroliga än andra. Jag är inte så bekant med Linköping ännu men har förstått att det finns platser som är oroligare än andra men i övrigt så är det nog sig likt från ett år till ett annat. Men jag tror även att vi kommer att få mer att göra när det gäller servicebiten och när det kommer till fastighetssidan, att vi får än mer att göra där, avslutar Thomas Idenås, ny chef på Nokas i Linköping.