• Tonny Werlemalm, vd på Grundtuben, visar det slitsade röret som är grunden i en annorlunda metod för att skapa bra fundament för stolpar, master och liknande. Foto: Leif Larsson
  • Längs fem kilometer av det nya dubbelspåret i Östergötland har företaget anlagt fundament med metoden nedknackade stålrör. Foto: Leif Larsson

Nedknackat rör håller masten på plats

En grävmaskin med en stor hydraulhammare knackar ner ett stålrör i marken. Så kan ett fundament för exempelvis stolpar göras. Gräva, schakta och gjuta behövs inte när denna metod används. I Linköping finns företaget som i fem år erbjudit detta tillvägagångssätt till de som vill anlägga bullerplank, stolpar, torn, master, stänger och förstärka grunder.

– Vi startade 2008 och då omsatte vi två-tre miljoner kronor. Senaste året omsatte vi 47 miljoner och det blir något liknande i år. Det har varit en häftig resa, tycker Tonny Werlemalm, vd på företaget Grundtuben.

Steve Johansson i företaget Hannäs Smide & Montage ligger bakom uppfinningen. Metoden användes redan på 1990-talet men det var först 2008 när Grundtuben bildades, ur Hannäsföretaget, som det blev en medveten kommersiell satsning.

Slitsar i röret

Grundtubstekniken fungerar så här: Ett stålrör knackas ner i marken där det ovanför ska vara exempelvis ett bullerplank eller en mast. Rörets längd och dimension avgörs av vad som ska monteras uppepå. Bärförmågan kan vara så hög som 40 ton i tryck och 20 ton i drag.

Röret har fyra slitsar längs ner. När röret nått rätt djup skickas hydraulkolvar ner som trycker ut slitsarna och gör röret omkring dubbla diametern just där. Ungefär som en skruv gör med en plastplugg i en vägg.

Sedan fylls röret med betong och armeras. Nu är det klart att montera ovanpå, stolpe, flaggstång eller torn eller något liknande. Metoden fungerar också till att förstärka grunder som ska få högre belastning.

Tonny Werlemalm pekar på flera plus jämfört med traditionellt sätt att göra fundament och stärka grunder.

– Miljöpåverkan är liten eftersom vi inte gräver. Det går mycket fortare att återställa miljön till hur det såg ut innan. Det är till och med så att det knappast syns att vi varit där. Och där man med traditionell metod måste påla 10-15 meter så räcker det med 3-5 meter med vår teknik. Vårt upplägg sparar dessutom både tid och pengar, hävdar vd.

Byggde vid järnvägen

Företaget har haft många jobb runt om i Sverige. Ett stort var när man ordnade fundament för fem kilometer bullerplank längs det nya dubbelspåret i Östergötland.

– Rören hamnade bara 4,5 meter från järnvägsspårets mitt. Vi kunde komma så nära eftersom vi inte gräver och det betydde dessutom att vi inte underminerade marken. Viktigt vid en järnväg, påpekar Tonny Werlemalm.

Kunderna är till stor del stora byggföretag men även mindre byggare anlitar Grundtuben liksom privatpersoner.

– Vi försöker nu att även marknadsföra oss i Norge och Danmark. Fortfarande är det många som inte hört talas om vår metod, säger vd.

Sex personer arbetar på företaget och man samarbetar med 20-30 andra när jobben ska utföras. Tonny Werlemalm och Steve Johansson äger tillsammans med Tom Skarin och Lars-Erik Nordell.

– Vi är i dag där vi vill vara i utvecklingen men som gammal idrottsman vill man att det ibland ska gå fortare, konstaterar Tonny Werlemalm, som spelat elitbandy i både IFK Motala och klubbar i Linköping och Norrköping.