• Gunnar Emanuelsson, ägare till Nääs Gårdsbryggeri, kollar hur produkten artar sig tillsammans med pannknekten Emil Jonsson och bryggaren Lars Schweitz. Foto: Leif Larsson
  • Bryggaren Lars Schweitz visar datasystemet som håller reda på det mesta när ölet bryggs. Foto: Leif Larsson
  • Här kollas att reningsutrustningen fungerar. Emil Jonsson, Gunnar Emaneulsson och Lars Schweitz samarbetar. Rummet är en före detta ladugård och vissa trästockar har bevarats. Foto: Leif Larsson

Näs ger nytt liv åt öltradition

Utanpå ser det ut som vilken lada som helst. Inuti gömmer sig ett ölbryggeri. – Jag ville bevara byggnaden och dess själ. Egentligen hade det varit billigare att bygga ett nytt plåtskjul till bryggeriet, konstaterar Gunnar Emanuelsson, ägare till Nääs Gårdsbryggeri strax utanför Hestra i Ydre kommun.

Mikrobryggerierna i Sverige blir allt fler och närmar sig 100 stycken. Ett av de nyaste finns på Näs säteri. Här bryggs sex sorters öl och alla typer finns med som ale, lager och stout.

– Vi började renovera ladugården vid årsskiftet och i juni var det klart. Vi hade redan köpt in bryggverk och övrig utrustning och den 26 augusti bryggde vi den första ölen. Det var en lager av pilsnertyp, berättar Gunnar.

Han har både varit mjölkbonde och arbetat vid järnvägen i 17 år och ville nu ha sin utkomst närmare hemmet. Ett bryggeri i en av gårdens lantbruksbyggnader blev lösningen.

– Öl är inne i Sverige och jag drabbades väl av den vågen utan att riktigt inse det förrän efteråt. Det var i alla fall rätt tid att starta ett bryggeri. Att det redan på 1820-talet bryggdes här på gården påverkade säkert också. Det finns en kölna från den tiden bevarad, det är en torkanläggning som används när öl produceras, redogör Gunnar.

Brons vid mässa

Han är relativt ny i denna bransch men har den erfarne bryggaren Lars Schweitz vid sin sida. Lars har 20 år rutin från ölproduktion. Deras ansträngningar på bryggandets konst har redan gett resultat.

– På öl- och whiskyfestivalen i Stockholm fick vi bronsmedalj för vår IPA, förtäljer Gunnar.

Alla ölsorter har namnet Nääs, det gamla namnet på gården. Etikettens utseende är Gunnar nöjd med.

– Jag tror ögat fastnar vid den på hyllan på Systembolaget, säger han.

Än finns inte Gunnars öl på ”bolaget”, men det är bara en tidsfråga.

– Förhoppningsvis innan året är slut, säger Emil Jonsson, en av de som jobbar i bryggeriet.

– Ölet kommer då att finnas i Tranås, Aneby och Österbymo. Om det blir stor efterfrågan så kan det bli aktuellt att komma in på fler platser, inskjuter Gunnar.

Ett hantverk

Att brygga öl är ett hantverk poängterar Gunnar. Även om en hel del är automatiserat numera så måste processerna hela tiden övervakas så att allt blir rätt.

– Exempelvis är det viktigt att veta när jäsningen är klar och ölet ska gå in i lagersystemet. Mycket kan gå fel men än har det gått bra under de tio gånger vi bryggt. Med god hygien och noggrannhet, det vi står för, blir det en god öl, säger Gunnar.

– Det gäller att använda rätt recept och att ha koll så att tiden och temperaturen är de rätta. Inget larm går om det blir fel men det larmar när humlen ska läggas i, upplyser Lars och visar hur det går att kontrollera och styra det mesta via ett datasystem.

30 000 liter

Än är ölproduktionen i sin linda men en målsättning finns förstås.

– Första året hoppas vi kunna producera 30 000 liter, alltså fram till hösten 2014. Den mängden är ungefär en fjärdedel av den tekniska kapaciteten, påpekar Gunnar.

Förutom att producera öl så finns annat i framtidsplanerna. Som att bygga en visningslokal och kombinera mat och ölprovningar. Att odla egen humle är också en fundering. Att göra öl på Näs Gård är en tradition. Förutom den bevarade kölnan så finns fler belägg för att den skummande drycken framställts här.

– I ett dokument där gården värderas står att det fans 500 humlestänger, omvittnar bryggeriägaren.

Vilken är då Gunnars favorit bland de egna brygderna?

– Om jag ska välja en så blir det vår stout. Den är fantastiskt trevlig och smakrik och inte så alkoholstark. Fast sitter man i solen på sommaren så är det nog en lager man vill smutta på, fastslår den nyblivne bryggeriägaren i den östgötska skogsbygden.