Näringslivsdiamant 2017 - Mannen med stort hjärta

Ingvar Gustavsson

Han blev blev Årets Näringslivsdiamant 2017 och fick därför ta emot utmärkelsen på Linköpings Näringslivsgala i oktober.

– Det var helt fantastiskt att få erkännandet på galan. Priset är ett kvitto på allt det jag har gjort genom åren, utbrister en glad Ingvar Eklund som nu driver Eklunds Chark och är mannen som tillsammans med sin personal under de senaste åren gjort företaget till en av landets bästa charktillverkare.

När han ställde upp i  tävlingen Årets företagare hamnade han på en hedersam andraplats i en  knallhård finalomgång mellan tre oerhört kvalificerade företagare i Linköping. Förra gången han tävlade i Chark-SM 2012, erhöll han hela sex guldmedaljer och nu ställer han upp igen 2018.

Mot utanförskap och matsvinn

I Tornby i Linköping ligger sedan en lång tid tillbaka detta framgångsrika företag.  Ägaren och VD:n i företaget, Ingvar Gustavsson, har staplat framgångar på hög och har under de senaste åren vunnit erkännande för sitt samhällsengagemang  och han har en vinnarskalle som tänker på tillväxt 24 timmar om dygnet.

– I år tog jag över Mantorpsköket efter företagets konkurs. Nu har jag flyttat över all verksamhet, maskiner och en del av personalen till Tornby, berättar Ingvar Gustavsson vidare.

– Totalt sett är vi nu 20 personer här i Tornby. Hela verksamheten med skivade pålägg är flyttad till Linköping och nu pågår även flytten av salladstillverkningen. Jag kommer naturligtvis att behålla varumärket Mantorpsköket som är välkänt och inarbetat.

Kommunala avtal och idrottsengagemang

Ingvar Gustavsson är den oerhört rutinerade entreprenören som har nått mogen ålder men inte kunnat saktat ner på farten ett enda dugg utan hela tiden utvecklar nya "projekt". Han har kommunavtal om att leverera  livsmedel till skolkök och han har även leverans till ett flertal idrottsklubbar i regionen.

– Jag har svårt att sakta ner för att det är så himla roligt. Företagandet är väl min livsstil, säger Ingvar som bedrivit näring sedan han i skolåldern sålde blomfrön och tydligen har entreprenörskapet i generna. Hans son driver Polfärskt med sex bagerier och dottern jobbar på Eklunds och vem vet hon kanske tar över så småningom.

– Jag har nyss skrivit ett samarbetsavtal med Korvgubben där vi får leverera till Vimmerby Hockey, LHC, Karlskrona hockey, Södertälje hockey och dessutom har jag även leverans till LFC, IFK fotboll, Vita Hästen och Motala bandy, berättar den smått idrottstokiga entreprenören.

Lyhörd och nyfiken

Bondsonen Ingvar Gustavsson startade sin yrkesbana som biträde i en av Linköpings Ica-butiker. Ett naturligt val, då uppväxten färgades av djurhållning och annat som tillhör lantlivet. Steget till att ägna sig åt styckning efter en utbildning blev inte särskilt långt.

Efter en tid som styckare blev han försäljare hos Brödman. I samband med att företaget såldes, så blev Ingvar både försäljningschef och personalchef i det nya företaget.

Sedan började Gustavsson med fastighetsaffärer och han köpte fastigheten där Dendu chark fanns då. När det företaget flyttade köpte Gustavsson Eklunds chark, som först låg på Gillbergagatan och flyttade den tillverkningen till den plats där den ligger idag. Han har drivit den berömda Trendmässan i två år, han har haft grossistföretaget Kiab och en hel del annat företagande som han kan sätta upp på sin meritlista.

Förutom ett stort idrottsengagemang har han även ett stort hjärta för de som har det lite svårare i samhället. Ensamkommande ungdomar har fått praktikplatser i hans företag  och han har dessutom deltagit i ett flertal sociala projekt genom årens lopp.

Värnar om lokalproducerat

Ingvar Gustavssons företag är känt för att förädla de gamla recepten på korv och att utöka sortimentet med nya produkter. År 2010 köpte Ingvar Gustavsson även charkföretaget Göstas i Motala och flyttade deras tillverkning och personal till Linköpingsfabriken.

Ingvar Gustavsson sitter i styrelsen för Östgötamat, Ekonomisk förening. En organisation som har till uppgift att värna om den regionala matkulturen och propagera för att vi ska köpa närproducerat.

 

Företaget:

Eklunds chark är 67 år gammalt. Företaget grundades av bröderna Eklund 1950 och har en stor unik receptsamling för bland annat korvtillverkning.

Efter att Ingvar Gustavsson köpte företaget 2007 och tog över personalen har framgångarna kommit som på ett snöre.

 

Ingvar Gustavsson

Ålder: Lagom.

Familj: har två vuxna barn, Björn Gustavsson och Zara Jancke samt fem barnbarn.

Intressen: Idrottstokig mestadels arenaidrotter; handboll, ishockey och fotboll. Är engagerad i Saabhandbollen och även ordförande i Hjulsbro IK och i Derby.

 

Juryns motivering till Årets Näringslivsdiamant 2017:

"Ingvar har jobbat med mat nästan hela livet genom en imponerande entreprenörsresa. Med ett brinnande engagemang har han vänt flera företag till framgångssagor och hans produkter hittas nu på flera platser i landet. Han tar ett stort samhällsansvar genom att aktivt arbeta mot matsvinn och utanförskap. Ingvar är en företagare med ett stort hjärta och en genuin ambassadör för Linköping"