• Richard Fagerlund har jobbat i flyttbranschen i årtionden. Hans firmabil är av den mindre modellen och kommer därför fram på ställen där långtradare inte får plats. Foto: Leif Larsson
  • Adam Fors och Robert Tedenkvist håller i den tunga sängen med motorer i väntan på att få fri passage genom porten. Foto: Leif Larsson
  • Richard Fagerlund lyfter på ännu ett skåp med magasinerade prylar. Han har en byggnad på 700 kvadratmeter där det står 78 lådor, på åtta kubikmeter vardera. Foto: Leif Larsson

Mycket teknik när flyttgubbarna lyfter

Han har flyttat 450 kilo tunga självspelande pianon och skruvat bort en hel trappa för att kunna fira ner ett skåp från andra våningen. – Hela tiden måste man hitta nya problemlösningar, förklarar Richard Fagerlund, som haft företag i flyttbranschen sedan 1990.

Tillsammans med kollegorna Adam Fors och Robert Tedenkvist är Richard i full färd med att flytta ett bohag inom Linköping när tidningen möter upp på en bakgård. Det första av två billass är i princip uppburet i den 110 kvadratmeter stora lägenheten. Några flyttlådor, ett par skåp och lite tyngre sängar med motorer återstår. Firmabilen är av en mindre modell och kan därför köras in där långtradare går bet.

– Här slapp vi att gå upp för en halvtrappa i entrén när vi kunde ta bakvägen. Eftersom vi till 95 procent flyttar inom Linköping så är det bättre med en mindre bil som vi åker fler gånger med. Men ibland flyttar vi bohag till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Bilens skåp är på 26 kubikmeter och tar det som normalt ryms i en trea, påpekar Richard.

Lyfter med benen

Han har rejält med rutin från flyttbranschen. Direkt efter skolgången startade han företaget Flyttjänst i Linköping AB. Majoriteten av kunderna är privatpersoner. Richard har varit med om mycket i sitt jobb. Både svårhanterliga lyft och kluriga situationer. Pianon tillhör de tunga pjäserna.

– De kan väga 250 kilo men vi har selar och en vagn som vi rullar där det är plan mark. Det är bara i trappor som vi måste bära. Värst är att bära till eller från tredje våningen i hus utan hiss. Är det fyra våningar så finns hiss. Selarna gör att man lyfter med benen och det är viktigt att lyfta allt med benen. Det handlar till en del om styrka men väldigt mycket om teknik, berättar Richard.

Ännu tyngre pianon är självspelande sådana, de kan väga 450 kilo. Richard har även flyttat dylika. Ännu tyngre är kassaskåp som också stått på flyttfirmans lott.

– De kan väga ett ton och kassaskåp har jag aldrig flyttat i trappor, bara på plan mark.

Det krävs en del manövrar för att få upp skåpen upp på hjul så att de kan rullas in i flyttbilen. Flyttkarlarna använder både rullspett, en slags bred metalläpp som trycks in under skåpet när man hävt upp det en liten bit och sedan kör man in domkraft för att göra det sista lyftet innan hjulpaketet kan rulla in under mastodonten.

Tog bort trappa

Det mesta går att lösa och Richard kan inte minnas att något varit omöjligt att flytta. Däremot har det krävts vissa åtgärder för att få ut möbler.

– En gång hade vi problem med ett stort skåp på andra våningen i en villa. Vi tvingades skruva bort hela trappan för att få ner skåpet. Någon hade byggt om i villan sedan skåpet bars upp första gången och nu fick det inte längre plats i trappan. Vi använde en stege som skåpet kunde glida ner på.

Flyttjobbet innehåller dock inte bara kämpiga och krångliga belägenheter. Richard berättar att en dag kan det bara handla om att packa ner saker, en annan dag bär man bara längs markplan.

– Det är ju inte varje dag vi bär i trappor. Och när vi bär håller vi ett bra tempo utan att gå på max. Man måste klara en åttatimmarsdag. Men jag sover gott, det är en fördel med att ta ut sig fysiskt.

Behöver man då styrketräna för att klara av att vara i flyttbranschen?

– Mycket av styrkan får man gratis i jobbet och visst har man nytta av att vara vältränad. Jag har periodvis gått på gym och det bästa är att man då stretchar ut musklerna, de får inte bli för korta, påpekar Richard.

Magasinering ökar

Företagets omsättning är till 90 procent från flyttning och övriga tio kommer från magasinering. Richard köpte en 700 kvadratmeter stor byggnad för ändamålet 2008. Här har han i dagsläget omkring 80 lådor på åtta kubikmeter var med magasinerade prylar. De som lämnar sina saker här kan vara sådana som flyttar utomlands ett tag, de som är mellan två bostäder eller när en äldre person hamnar på sjukhem och släkten stuvar undan dennes tillhörigheter.

– Magasinering ökar hela tiden. I en låda här får man in det som ryms i en enrumslägenhet, berättar Richard.

Den erfarne ”flyttgubben” berättar slutligen hur det ska gå till så att inget skadas under en flytt.

– Allt ska svepas in i filtar och så måste man vara försiktig och noggrann i dörrhål. Det är där skador oftast sker och det får inte bli skavmärken på varken dörrposter eller möbler. Det är också ett skäl till att vi inte springer i jobbet utan går till väga varsamt och metodiskt.