• Maria Persdotter började med en äppleodling men snart finns hennes cider på Systembolaget. Foto: Pressbild

Moucider från Motala

Makarna Maria Persdotter och Anders Britts beslöt sig för att starta en äppleodling på Marias föräldragård Sonnorp strax utanför Motala och av äpplen kan man göra cider och snart kan du köpa den på ditt närmaste Systembolag.

Sedan många år bor Motalatjejen Maria Persdotter i Stockholm där hon har sin familj och sina olika arbeten. Men under många år har hon tänkt på att hon vill flytta tillbaka till Östergötlands sjöstad och den gård hon växte upp på.

Äppleodling

– Men att få med familjen ner hit är inte helt lätt men så satt jag och min man ner och pratade om att starta en äppleodling så att vi skulle kunna vara mera på gården, i alla fall, periodvis. Senare kom vi fram till att vi skulle börja tillverka cider och de experiment vi utförde hemma i köket överraskade oss i hur pass bra det blev. Senare lät vi en sommelier som var inriktad på just äpplecider, smaka och även han sa att vår cider var mycket god, berättar Maria då vi pratas vid över telefonen med anledning av att de snart ska börja lansera sin cider på Systembolaget i närområdet.

På ditt närmaste bolag

Alla tillstånd och all utrustning är nu införskaffad. Cidertillverkningen tar ibland väldigt mycket tid från deras vardagliga verksamhet med journalistik, mediaträning och annat inom det egna företaget Stockholm – Motala. Systembolaget har sedan något år en ny policy när det kommer till  små tillverkare av alkoholhaltiga och lokalt producerade produkter. Denna går i korthet ut på att man upplåter plats i de tio närmast belägna butikerna.

Moucider

– Vår cider har namnet Moucider och det är inte några stora volymer vi kommer att producera men vi hoppas såklart att den kommer falla kunderna i smaken, säger Maria Persdotter till avslutning.