Motorkompisen

När den utbildning Motalaprofilen Björn ”Böna” Olsson ansvarade för lades ner så tog han helt sonika saken i egna händer och öppnade eget. Nu finns MC-verkstadaden MotoMate i uppfräschade lokaler på Ekenäs och i Motala.

För Björn ”Böna” Olsson har livet handlat om två saker. Motorer och då främst sådana som sitter på en motorcykel och sedan musik. Musiken kan vi lämna därhän denna gång och ägna oss åt motorer, mekande och ”Bönas” nystartade firma.

Utbildade i tolv år

– Jag drev utbildning för blivande motorcykelmekaniker i tolv år, de sista åren var det en YH-utbildning och jag vill nog tro att utbildningen var väldigt bra, menar ”Böna” medan vi vandrar runt i hans nya och fräscha lokaler. Här har vi en verkstad som påminner om någon av de dokusåpor på tv där inredningen är fräsch, stilren och snygg. Hela lokalen går i färgerna rött, svart och vitt och man ser tydligt att här har det lagts ner tid på att få både snygga och ändamålsenliga lokaler.

– Men så fick vi inga anslag till utbildningen längre och det hävdades att den här typen av utbildning fanns det på gymnasienivå fast det här var en vuxenutbildning, säger ”Böna” och låter lite sträv i rösten.  Men sedan den förste april så driver han firman MotoMate där han ska syssla med att laga, serva och underhålla motorcyklar.

Båtmotor och gräsklippare

 – Men kommer någon in med en båtmotor eller en gräsklippare så ska jag nog kunna fixa det också, skrattar ”Böna” gott och fortsätter.

– Jag har ju precis börjat men kunderna har hittat mig och precis som vi pratar nu så har jag en del jobb bokade men det trillar in hela tiden. Det finns ju ingen verkstad som är inriktad på motorcyklar här i Motala och runt omkring, menar ”Böna” och pratar sedan vidare.

Kvar i branschen

 – Jag har utbildat i runda tal 150 personer i att meka och skruva på hojar. Många av dem jag haft som elever finns kvar i branschen och det ger mig nästintill unikt nätverk över hela Sverige. Det är kanske även en av orsakerna till att jag vågar ta det här steget och satsa på något eget. Tidigare har jag bara drivit ett handelsbolag på hobbybasis men mer än så är det inte. Men jag måste också säga att jag har haft väldigt stor hjälp av Nyförförtagercentrum och Arbetsförmedlingen på alla sätt och vis. Det överraskade mig lite efter att negativit jag hör om Arbetsförmedlingen. Sedan är det upp till en själv att fixa med marknadsplaner, kalkyler och allt annat nödvändigt, avslutar Björn ”Böna” Olsson på nystartade MotoMate.

Jerry Prütz