Motala kan vinna Trafikverkets arkitekturpris

En bro i Motala, en park-i-gata i Sundbyberg och underjordiska cirkulationsplatser i Täby centrum. Årets nominerade till Trafikverkets arkitekturpris har stor spännvidd.

Trafikverket delar ut sitt arkitekturpris vartannat år för att lyfta fram goda exempel på modern infrastruktur. Priset premierar både hur anläggningen gestaltas och hur den fungerar.

– Kan man tala om någon trend är det väl den stora bredden. Vi har olika skalor, funktioner och geografisk variation. Projekten vi har sett rör sig också från det sakligt, traditionellt vardagliga till oprövade sätt att forma trafikrummet och möblera det, säger Johnny Hedman, chefsarkitekt på Trafikverket och juryns företrädare i ett pressmeddelande. Anläggningar för både person- och godstransporter tävlar om priset och de tre överordnade kriterierna är skönhet, hållbarhet och funktion. Priset delades ut första gången 2011. Trafikverkets arkitekturråd är prisets jury.

De tre nominerade är:

Cirkulationsplatser Täby Centrum, Motalabron och slutligen Ursvik Shared Space (park-i-gata), Sundbyberg. Trafikverkets arkitekturpris delas ut på Arkitekturgalan den 19 november under en ceremoni i Stockholms stadshus. Då delas också sju andra prestigefyllda arkitekturpriser ut. Arkitekturgalan är Nordens största mötesplats för arkitektur och arrangeras av Sveriges Arkitekter.