• Börje Johansson har ett förflutet som hockeydommare av elitklass. Foto: Patrik Ekström
  • Cecilia Folcker är säljare på Montico: Foto: Patrik Ekström
  • Elise Hellberg är chef i Mjölby. Foto: Patrik Ekström

Montico finns i Mjölby

Börje Johansson är vd, grundare och största ägare till Montico. Ett företag som expanderar, både geografiskt och med nya tjänster. I Mjölby har man ett ljust och fräscht kontor mitt i stan på Kungsvägen 67.

Montico arbetar inom HR och erbjuder tjänster inom bemanning, rekrytering, utbildning, verksamhetsutveckling och omställning. Det är en vanlig grå tisdag när ÖN besöker Monticos Mjölbykontor för att få veta mera om deras verksamhet i stort och på plats.

Startade 1996

Börje Johansson startade företaget 1996 i Tranås, där huvudkontoret fortfarande ligger. Till en början sysslade man mest med personaluthyrning samt även legotillverkning men redan 2003 renodlas Montico till ett tjänsteföretag inom bemanning, rekrytering och utbildning. Sedan dess har Montico köpt upp flera företag och expanderat geografiskt. Numera har företaget ungefär 650 anställda och kontor på ett 30-tal orter i södra och mellersta Sverige – från Malmö i söder upp till Nyköping. Den största verksamheten är bemanningsdelen, där Montico hyr ut personal både på tjänstemannasidan och kollektivsidan. Men även utbildningsverksamheten är bred och omfattar alltifrån yrkesutbildningar inom till exempel svets och verkstadsteknik till företagsanpassade utbildningar inom avancerad svetsteknik och ledarskap.

Hitta rätt

– Montico är idag ett HR-företag, berättar Börje Johansson. För oss handlar HR om att hjälpa företag och individer att hitta rätt. Det kan handla om att hitta rätt medarbetare eller rätt arbetsgivare för den som vill göra karriär, rätt utbildning för den som vill vidare och rätt strategi när organisationen ska utvecklas. Men Börje Johansson har också en mission.

– Ett stort problem i samhället idag är att väldigt många unga och personer med utländsk bakgrund står långt från arbetsmarkanden. Vi vill göra skillnad för dessa personer! Genom att kompetensutveckla och skapa arbetstillfällen för alla kan vi bidra till ett inkluderande arbetsliv. Elise Hellberg är konsultchef i Mjölby och Motala och även hon är på plats för att beskriva lite om hur man arbetar specifikt i hennes diskrikt.

Det går bra nu

– Vår kontakt med kunder, tilltänkta och de vi redan har en relation till, bygger mycket på förtroende. I och med att vi finns representerade i Mjölby är vi en del av det lokala näringslivet och har bra koll på vilka kompetenser som företagen på orten efterfrågar, säger Elise Hellberg som även berättar att det går väldigt bra för Montico i Mjölby och att man nyligen anställt en säljare till.