• Pelle Holmkvist, platschef för Kooptima på Missmyra, norr om Åtvidaberg, berättar att anläggningen har ett brett utbud och gästerna är både företag, privatpersoner, barn på kollo och personer med funktionsnedsättning. Foto: Leif Larsson

Missmyra står för en bred mix

Till Missmyra kommer privatpersoner, företag och handikappföreningar och här anordnas kollo för funktionsnedsatta barn och ungdomar.

För att nämna lite grann av vad som erbjuds på anläggningen, någon mil norr om Åtvidaberg, vackert belägen vid sjön Risten.

– Jag vet inte riktigt vad vi ska kalla vår verksamhet. Utbudet är brett, konstaterar Pelle Holmkvist, platschef och allt-i-allo.

Missmyra är således mer än bara en plats för företag att konferera på och för privatpersoner att njuta av. Dessa två kategorier står för cirka 35 procent av besöken, resten är uthyrningar till föreningar, landsting och kommuner med funktionsnedsatta personer som grund.

– Vår syn här är att de funktionsnedsatta kommer i första rummet. De hamnar inte skymundan utan är i centrum, understryker Pelle Holmkvist. Och det är naturligt med tanke på historien och nuvarande drift.

Landstinget

Missmyra startades av landstinget som ett dagkollo 1965, hotades av nedläggning 1995, togs över av stiftelsen Missmyra Risten Resurscenter som för fyra år sedan lämnade över driften till Kooptima, bemanningsföretag för funktionsnedsatta.

– Det är både vandrarhem, hotell, kursgård och konferensanläggning och vi har öppet året runt. Man kan hyra en helg eller hela veckor. Det går att ha självhushåll eller äta i vår restaurang, redogör Pelle. Många aktiviteter Den som väljer Missmyra har också ett brett utbud av aktiviteter på det 49 hektar stora området. Man kan bada bastu och i badtunna, grilla, bada längs sandstrand, låna cyklar, spela boule, promenera längs sjön på en asfaltväg som gör att även rullatorer och elstolar tar sig fram och man kan åka båt till en ö i sjön för att fiska.

Bland annat

– Vi har haft bröllop här, 50-årsfester, möhippor och svensexor, många handikappföreningar gästar liksom PRO- och Röda Korset-föreningar. Vi är också ett alternativ för 8-9 vårdhemsboenden i Stockholm. Brukarna brukar ta semester här tillsammans med personal. En del föreningar för funktionsnedsatta som tidigare åkte till Barnens ö utanför Norrtälje väljer nu Missmyra i stället, berättar platschefen.