Micke bytte fil - från bygg till IT

Michael Widén är VD på Webropol sedan en tid tillbaka. Han tillhör den gruppen av människor som har modet och möjligheten att byta jobb i mogen ålder. Han gick från att vara marknadsansvarig i på JM i Linköping och Örebro till att bli chef i ett växande företag inom IT branschen.

 – Det var fem riktigt fina år på JM. Innan jobbet på JM hade jag varit 14 år på BT och när jag bytte då var det för att jag ville byta bransch. Det räckte för mig tyckte jag. Men bytet från JM till Webropol handlade om att jag ville pröva på ett chefsjobb och ta ett steg till. På JM hade jag enbart kontakt med mäklare och jobbade själv i och med erbjudandet på Webropol fick jag en chans att arbeta i en grupp, säger Michael Widén

I Michaels arbetsgrupp jobbar för närvarande tio personer i Linköping. Totalt är det 60 stycken anställda i hela företaget.

– Att jobba inom IT-branschen är en helt ny erfarenhet för mig. Vi har en grupp med välutbildade, självständiga och engagerade medarbetare. Det handlade om för mig att gå in i företaget med en stor portion ödmjukhet i ledarskapet. Vi arbetar i en bransch med en stenhård konkurrens så det gäller att hänga med.

Fyra företag

Webropolgruppen är ett Nordiskt bolag som finns vi Storbritannien, Tyskland, Sverige och Finland. Oberoende Webropol-återförsäljare finns i Belgien, Lettland och Turkiet. Under Webropols historia har företaget vuxit kraftigt internationellt. Dotterbolag och återförsäljare har bidragit till den växande kundbasen som idag har en utbredning i över 30 länder.

– Jag har en bakgrund som marknadsekonom och har jobbat som controller vilket är guld värd som vd i den här branschen. Som ledare måste man vara rak och tydlig men också lyssna och vara ödmjuk. Jag ska inte grotta ner mig i det tekniska men jag måste kunna prata och förstå med tekniker på deras språk, menar Michael.

– Jag vill alltid utvecklas och bli en bättre ledare. En chef kan inte vara bäst på allt. Chefen ska coacha och kunna sätta upp grupper som fungerar. Men jag är som vd också en dörröppnare och måste känna av våra kunders behov och önskemål.

Bildades i Linköping

Webropol grundades 2002 och utvecklar egen programvara för webbaserad undersökning och analys.Man erbjuder också tjänster, till exempel utbildning, konsultverksamhet och projektledning.

– Det svenska bolaget bildades i Linköping och har sitt kontor på Storgatan. Linköping är en bra stad att utgå ifrån. Vi ser en jättepotential i kommunen med företagen på Mjärdevi och andra organisationer som ger en lovande marknad för oss.Linköping har en bra logistik, är en universitetsstad och därmed kan vi hitta rätt folk, berättar Michael Widén.

Michel Widén:

Gift med Annette

Har två vuxna barn tillsammans

Snart 50 år