• Robin Malmström äger och driver till sammans med sin kompanjon Kristoffer Svensson, Gourmet Fisk. Foto: Tommy Pettersson

Med smak för havet

Robin Malmström äger och driver till sammans med sin kompanjon Kristoffer Svensson, Gourmet Fisk Sverige AB. Ett livsmedelsföretag som går från klarhet till klarhet, levererar från dörr till dörr men nu även till utvalda restaurangkök.

Det hela började egentligen ombord på en fiskebåt i Norge. En, minst sagt, tuff tillvaro där naturen ibland ställde till med riktigt oreda och under tiden Linköpingsgrabben Robin Malmström jobbade på båten så var det flera kamrater som fick sätta livet till.

– Man brukar säga att det dör mellan fyra och fem personer ombord på de båtar som fiskar på havet, får vi veta när Robin berättar om hur han startade sitt företag. Idén om att skaffa fiskbil typ som det var förr i tiden och lite på samma sätt som glassbilen fungerar. Fast nyttigare tillägger Robin Malmström med ett rejält garv. Det som började i ganska liten skala i Linköping har nu svällt till en verksamhet med 35 bilar, kunder i flera av landets största städer och nu säljer man även till både finkrogar och lunchbarer i samma område.

Kavlité är A och O

– Med min bakgrund så är det viktigt för mig som företagare att vi lever upp till vårt namn. Kvalité är A är O för oss. Sedan ser det lite olika ut när man säljer till privatpersoner eller till krogen. I det senare fallet är priset alltid avgörande medan privatkunderna som handlar av oss tycker sig ha råd med lite bättre och högre kvalité, fortsätter Robin Malmström och berättar om storsäljaren torskrygg och sedan om de räkor som de säljer från sina kylbilar. Man kör sina fiskbilar med 12 veckors intervaller och på kvällstid enligt den uppgjorda rutt man har på sin hemsida. Vill man förbeställa gör man det via hemsidan och dess webbshop där man kan se både bilder på fisken och dagspriset eller så ringer man bara till det kundcenter man byggt upp. Att man nu sedan en tid riktat sig till restaurangbranschen har inneburit att man även har säljare som helt riktat in sig på just denna kundkrets. Satsningen är relativt ny och branschen extremt priskänslig men Robin Malmström vill göra ett rejält försök.

Fryses direkt på båten

Fisken man säljer i sina bilar är färskfrusen vilket innebär att fisken rensas, fileas och fryses r på båten och i direkt anslutning till fångstillfället. Detta ger en högre och jämnare kvalitet eftersom fisken aldrig transporteras oinfryst. Så kallad ”färsk” fisk kan ofta ha transporterats åtskilliga dagar innan den når konsumenten. Tack vare modern djupfrysningsteknik skadas heller inte fiskköttet av infrysningen. Tack vare att varje filé eller kotlett förses med en tunn vattenglasering kan en lång hållbarhet utan kvalitetsförsämring garanteras.