• Vad är väl en bal på slottet? Åsa och Thomas Orrenius utsågs till "Årets företagare 2016" på Linköpings slott. Foto: Tommy Pettersson.
  • Detta ägg innehåller två gulor, menar Thomas och sorterar bort det till förmån för deras egna Äggbod. Foto: Patrik Ekström
  • Ägg i mängder och långa rader. Foto: Patrik Ekstöm
  • Här bor kossorna ståndsmässigt och som i en kyrka. Foto: Patrik Ekström
  • Glada och fria höns ger godare ägg. Så är det bara. Foto: Patrik Ekström.

Med historien bakom hörnet...

På Alvastra Kungsgård brukar Thomas och Åsa Orrenius jorden, håller djuren och naturen enligt ekoodlingens principer och i centrum för deras företagande står deras 36 000 värphöns. Kungsgården stod i centrum under sommarens mjältbrandsutbrott och de är även årets företagare i Östergötland.

Sedan 1930-talet har Thomas Orrenius släkt drivit Alvastra Kungsgård vid foten av Omberg och bredvid den vackra ruinen av det forna klostret. Visst måste man väl känna historiens vingslag när man går ut för att jobba på fälten, bland hönsen eller nötdjuren?

– Visst är det så, nickar både Thomas och hustrun Åsa och bjuder till bords där de dukat upp en frukost värdig det bästa hotell. Eller som de båda säger, ni måste ju smaka på våra ägg för att förstå vad det är vi sysslar med.

KRAV på hönsen

I de båda hönshusen lever de ekologiska hönorna under de förhållande och de principer som krävs för att man ska få inneha en KRAV-certifiering. De kan gå utomhus större delen av tiden, de får bara ekologiskt foder (vete som odlas runt hörnet) och självklart så är de fria att picka efter maskar eller annat som höns gillar att äta. De håller sig inte heller precis inom de inhängnade ytor som finns utan man kan stöta på både en och två hönor lite här och var.

– Det är ingen större idé att jaga in dem utan de går in när det blir mörkt, säger Åsa och låter inte allt för besvärad över rymlingarna.

Elva miljoner ägg

På gården produceras i runda tal och i genomsnitt 220 000 ägg per vecka. Det blir lite drygt 11 000 000 miljoner ägg på ett år. Dessa ägg körs in till Linköping där de förpackas och sedan körs ut till livsmedelsbutiker runt om i landet. En liten del, drygt 50 kilo i veckan, köps av Vadstena kommun sedan säljer man även ägg i den egna äggboden som finns på gården. Här betalar man genom en lucka i väggen eller via tjänsten swish.

– Visst kan man lita på att folk är ärliga och betalar för sig även om det ibland fattas pengar, menar Thomas vidare.

I centrum för kris

Alvastra Kungsgård har sju personer anställda på olika procent. Några är extra, deltid och två på heltid förutom de två ägarna då. Både Thomas och Åsa är noga med att poängtera att de har väldigt bra och lojal personal. Det märktes inte minst under mjältbrandsutbrottet den 12 juli och en dryg månad framåt. De som hade semester avbröt den och kom och arbetade med att räkna djur, kolla över så att inga dött, packa ägg och allt annat runt omkring.

Drabbar inte fjäderfä

– Då stod vi verkligen i centrum för allas blickar, berättar Thomas som understryker vikten att tala klarspråk och vara transparant vid ett sådant kristillfälle. Totalt blev man av med tre tjurar och fyra kor. Just när det kommer till avelsdjur så står man just nu helt utan.

– Som tur är så drabbades inte hönsen och mjältbrand angriper inte heller höns vilket är skönt. Däremot så undrade man ju hur kunderna skulle reagera på våra nötköttsprodukter som vi säljer under namnet "Alvastra kungsgård" och som säljs av ICA i ödeshög och några Östenssons butiker i närheten. Lyckligtvis så har det hela inte haft någon betydelse, säger Thomas och ser lättad ut men visst erkänner han att han sov rätt dåligt när det var som värst.

Inga nya fall

– Inga nya fall av sjukdomen har konstaterats, berättar Åsa som tror att sommarens torka kan ha varit en bidragande orsak till att mjältbranden spred sig. Att det händer är inget unik och det har förekommit fall för något år sedan i närliggande län.

– Alla gjorde verkligen sitt bästa och man vaccinerade hela 3 000 djur på mycket kort tid vilket jag inte alls trodde var möjligt, skjuter Thomas in och prisar alla inblandade instanser, myndigheter och organisationer.

Gården omsätter nära 20 miljoner men det är också mycket investeringar som krävs för att man ska kunna odla, skörda och sköta om. Vi går ut och tittar på några olika maskiner och häpnar lite över vilka investeringar som man måste göra i att hålla en maskinpark vid liv. Det känns som varje liten harv kostar som en ordinär sommarstuga och då har vi inte ens berättat vad en skördetröska kostar.

En dyr tröska

– Den vi har kostar över två miljoner och vi kanske använder den 200 timmar på ett år. I år var det en ganska torr och varm höst så då kanske man kunde ta det lite lugnt men annars är det alltid bråttom att få in grödorna så fort som möjligt, menar Thomas vidare.

Som vi skrev i inledningen så ligger gården på historisk mark. Det ingår även i gårdens sysslor att hålla snygg vid den anrika klosterruinen genom att klippa gräs, hålla rent men inte att vårda själva ruinen och dess murar.

Årets företagare 2016

– Hit kommer mellan 40 000 och 50 000 personer varje år, berättar Åsa som ser utvecklingsmöjligheter även där. Inte så konstigt med tanke på att de faktiskt blev utsedda till "Årets företagare" i Östergötland i år. Under företagardagen den 14 oktober var de på plats på Berns i Stockholm för att försvara länets färger. Det blev visserligen inte pris men paret Orrenius hänger inte läpp för det.

– Det var nog första gången som ett rent jordbruksföretag var med och bara det är en seger, avslutar Åsa och Thomas Orrenius på Alvastra Kungsgård.