• Samarbetade med Vinmässan gjorde Stanley Wong och Joakim Ritzén platschef på Linköping Konsert & Kongress. Foto: Patrik Ekström
  • Rekordpublik igen för Vin i Linköping. Foto:Patrik Ekström
  • Vinmässan bestod inte enbart av drycker utan dessa delikata korvar visades upp. Foto: Patrik Ekström
  • Kenneth Lindblad och han Whiskyexpo är smått legendariska i Linköping med omnejd. Foto: Tommy Pettersson

Mässor i massor

Branschen som växer

Mat och dryckes- mässor expanderar rejält i Sverige just nu. Varje kommun med självaktning och hyfsat befolkningsunderlag har en eller flera mässor per år kring just mat och dryck.

Några exempel på hur pass framgångsrik mässbranschen redan har blivit kan illustreras med Vin i Linköping och Whiskyexpo respektive Beer Expo i Linköping.

I november släpps  biljetterna till Whiskyexpo och Beer Expo som går av stapeln i Linköpings Konsert - & Kongress i början februari 2017.

– Redan nu är trycket från utställarna stort på båda mässorna. Whiskyexpo kör vidare med succén från förra året Romcorner Här kan man prova rom från när - & fjärran. Bland många utställare kan nämnas Thorslunds Kagge som förser hela norden med fat att lagra whisky i. Johan Thorslund har ett förflutet ifrån Åtvidaberg där han startade Thorslunds Kagge på 1990-talet. Till Beer Expo är vi inte säkra på om vi får plats med alla utställare Så stort är trycket numera. Det bubblar och jäser över allt i vårt avlånga land. Några nya utställare ska vi nog få plats med. Vad sägs om mjöd från Mjödhamnen ett urgammalt hantverk med honung som basråvara, säger mässgeneralen Kenneth Lindblad och fortsätter.

– Jag har hållit på i femton år med Whiskyexpo och ett färre antal år med Beer Expo. Branschen har förändrats radikalt. När jag började var det exklusivt och inte så stor konkurrens. Idag har mässorna blivit mer accepterade och samtidigt har konkurrensen hårdnat så skär man ju inte guld med smörkniv.

Dryck och delikatesser

I mitten av oktober var det dags för Linköpings stora vin- och delikatessmässa Vin i Linköping på Konsert & Kongress och precis som förra året an samlades tusentals besökare och  över 50 utställare till nya rekord.

–  Mer än 1 100 besökare på fredagen och över 2 500 på lördagen gör att vi kan notera ett nytt rekord med cirka 3 600 besökare vilket ska jämföras med förra årets 3 400. Vi har sett en positiv ökning varje år gällande biljettförsäljningen till Vin i Linköping men i år har vi slagit rekord redan innan mässan öppnat. Till årets mässa har vi sålt 30procent fler förköpsbiljetter än föregående år, vilket betyder att vi fortfarande har en outforskad publik i Östergötland, det känns jätte kul.  menar Stanley Wong på Svenska Dryckesmässor som arrangerar mässan tillsammans med Linköping Konsert & Kongress och fortsätter.

Fler mässor på gång

Svenska Dryckesmässor arrangerar sju årligt återkommande dryckesmässor och Vin i Linköping är den mässan som stuckit ut mest när det gäller biljettförsäljning. Förutom provsmakning i montrarna fanns även möjligheten att öka sina vinkunskaper ytterligare i mässans separata provningar.

– Det utvecklas åt det positiva hållet intresset är större än någonsin och vi skulle kunna växa i antalet utställare ännu mer men vi vill växa med kvalitet.  Intresset för kvalitativa viner och delikatesser har ökat enormt i Sverige. , säger Stanley Wong.