• Marieanne Jansson har varit vd för Näringslivscentrum i Åtvidaberg i drygt ett år. Foto: Patrik Ekström

Många intressanta företag

Marianne Jansson är vd på Näringslivscentrum sedan drygt ett år tillbaka. Efter att ha varit runt bland kommunens företag och entreprenörer så är hon övertygad om att Åtvidabergs Näringsliv har mycket att komma med i framtiden.

Det första Marianne Jansson gjorde när hon tillträdde tjänsten som vd på Näringslivscentrum var att ta sig runt till så många företag som tiden och möjligheten tillät. Redan från början konstaterade hon att det fanns väldigt många företag med en intressant profil.

– Åtvidaberg har bara 11 500 innevånare men ett väldigt aktivt näringsliv. Visst har det varit tufft när man fick lägga ner Facit och den berömda bruksandan har kanske både för och nackdelar, öppnar Marianne Jansson då vi ses en gråmulen höstdag på hennes kontor på Näringslivscentrum. Hon forstätter.

Fåtal stora och flera små

– Näringslivet består av ett fåtal stora företag och arbetsgivare och sedan en hel del mindre och fåmansföretag. Många går bra och en del går jättebra medan en del andra bromsat upp och kanske lutat sig tillbaka och tycker att man har det bra som man har det och att det inte är att tänka på att både växa och utveckla sin verksamhet. Visst ska man ha respekt för det men jag tror att det är fel väg att gå och till och med ett lite farligt sätt att tänka och resonera.

Marieanne Jansson fortsätter att prisa flera av Åtvidabergs företag och personerna bakom dessa. En som hyllar lite extra är Claes Drougge som inte bara driver ett flertal företag utan också brinner för Industrigallerian som växt upp i spåren av Facit och som kommit att bli en riktig framgångssaga med allt vad det innebär.

Öppna upp centrum

Vi pratar lite om hur det ser ut i centrum och vad man skulle kunna göra av de tomma lokaler som finns där. Arbetet är redan igång men befinner sig i sin linda.

– Jag skulle önska att man kunde öppna upp torget, få till ett riktigt bra gångstråk med caféer och restauranger. Det tror jag skulle vara väldigt bra.