• Jonathan Wictorén, Linköping, har precis dragit i gång ett livestreaming-företag. Han filmar event och lägger ut på nätet, antingen i direktsändning eller i efterhand. Han tror på sin idé som han anser ligger rätt i tiden. Foto: Leif Larsson
  • Här är den behändiga kameran som Jonathan Wictorén använder. Den är lätt att ta med sig och håller hög teknisk kvalitet. Foto: Leif Larsson

Livestream som ligger rätt i tiden

Det blir allt vanligare att arrangemang och event direktsänds på internet. Det tar Jonathan Wictorén, Linköping, fasta på i sitt nystartade företag. – Det här ligger rätt i tiden och jag tror det finns ett behov. Det finns fler som visar evenemang på nätet men ingen är så innischad som jag. Inte i Linköping i alla fall, men det finns förstås fler ute i Sverige, förtäljer Jonathan.

Han startade sitt företag Wictoréns Livestream i januari i år och affärsidén är att på internet visa olika event som företag eller organisationer har. Antingen i livesändningar eller som inspelat.

Nätvisningen gör att de som inte kunde närvara ändå inte missar något. Det är blandat om kunder vill ha live eller inte. Jonathan spelar dock in så efterhandssändning är alltid möjlig. Var bilderna läggs ut skiljer sig också.

– Ofta har kunden egna sociala medier och streamen hamnar då på deras Facebooksida eller You Tube-kanal. Det går också att lägga bilderna på min Facebook-sida, upplyser Jonathan. Han arbetade förut på Mjärdevi Science Park med livestream och hade erfarenheten i bagaget och en hel del nyttiga kontakter när han tog klivet och blev egen företagare.

– Det var kul från start och jag har redan haft en del kunder, bland annat Östsvenska Handelskammaren och så spelade jag in regionstämman hos Lantbrukarnas Riksförbund. De ville ha det upplagt på nätet så att de som inte var där kunde se på det i efterhand. Om det är ett event som pågår länge som jag spelar in så hjälper jag att klippa så att dödtid försvinner, berättar Jonathan.

Hög kvalitet

När han drog i gång firman så la han en del pengar på utrustning av hög kvalitet, bland annat en behändig kamera att filma med. På arrangemangen tar han med sig en bärbar dator och även en extra webbkamera som han filmar publiken med för att variera med bilderna på föreläsarna. På plats kopplar han ihop sin utrustning med ljudsystemet som ofta finns där evenemanget äger rum.

– Jag har de produkter jag behöver men i framtiden kan det bli aktuellt med fler kameror för att få fler vinklar, klargör nyföretagaren. En teknisk detalj som redan är möjlig är att integrera med en chattruta där de som tittar kan ställa frågor till föreläsaren att svara på efteråt.

– Det här går att utveckla mycket tekniskt och i framtiden kan jag kanske även anställa någon, säger Jonathan förhoppningsfullt. Wictoréns är för övrigt ett namn tidigare figurerat i elektroniksammanhang.

– Min farfar startade radio- och tv-affär på 1950-talet i Göteborg och hade fem butiker. Kul att vårt namn är med i företagsvärlden igen, säger Jonathan. Han tror att han kan leva på sin företagsidé. Men som alltid gäller det att nå ut till kunderna.

– Det är inte så lätt att bli känd men jag är ute mycket och träffar folk och försöker mingla när jag är på arrangemangen. Det känns som det går i rätt riktning, avrundar Jonathan Wictorén som tänker sig hela östgötaregionen som sitt arbetsfält.