• Johan Björklund är en sann entreprenör i Östergötland som det går jäkligt bra för. Har nyss startat upp sitt tredje företag. Foto: Hans Svanberg

Leva på golf

Många följer med förundran alla golfproffs, som verkar ha en glassig tillvaro med resor runt om i världen och spel på fina anläggningar. Livet verkar fritt från bekymmer och pengarna strömmar in. Visst finns det ett elitskikt, som har nått sina drömmars mål, men det stora flertalet av spelarna på touren når inte till denna till synes bekymmerslösa tillvaro.

Ska man bli bra på golf finns det bara en väg och det är genom en uppoffrande träning i stort sett alla dagar i veckan. Dessutom krävs det naturligtvis en speciell talang, starkt psyke och bra fysik för att klara de tuffa krav som det krävs för att nå toppen och få en internationell karriär i en av de tuffaste sporterna, som kräver träning, träning och många sponsorer som är villiga att öppna plånboken.

Golfveteran

Träffade nyligen golfveteranen Per-Ulrik Johansson, som efter en lång tävlingskarriär nu bestämt sig för att sluta som professionell golfspelare och ägna mer tid åt familjen och sina övriga intressen. Per-Ulrik Johansson har ett stort vinintresse och är idag utbildad sommelier och ambassadör för ett vinmärke, som skall serveras vid middagarna under Ryder Cup, Europa-touren och Nordea Tour.

– Visst har jag funderat på att ta upp golfkarriären igen, men jag vet vad som krävs av träning och slit i gymmet för att komma tillbaks så jag tror nog en Vätternrunda på cykel ligger närmare till hands, säger en till synes nöjd Per-Ulrik Johansson, som numer återfinns som konsult på Ullna golfklubb utanför Stockholm. Det finns andra sätt att leva på golf än att vara spelare.

Duktig entreprenör

I Östergötland finns en av golfens många duktiga entreprenörer, som tidigt insåg att det går att leva på golf utan att behöva spela på toppnivå. Den förre gymnastikläraren i Ljungsbro, Johan Björklund, insåg för 20 år sedan att bollar kommer att gå åt om golfen växer och får den utveckling som spåddes. Genom bra kontakter i USA och främst Florida började Johan Björklund importera så kallade Floridabollar. Bollar som legat i vattenhinder vid banorna i Florida och plockats upp för att återanvändas. Genom en sinnrik renovering med tvättning och i vissa fall lackering kunde bollarna återanvändas som begagnade men full funktionsdugliga. Johan Björklunds företag ”Björklunds Bollar AB” växte och idag levereras tonvis med begagnade bollar ut till dom svenska golfklubbarna från Björklunds företag.

Golfbilar nästa produkt

Många klubbar i Sverige bygger idag lägenheter och villor i anslutning till banan och vi följer alltmer det amerikanska mönstret. Johan Björklund insåg snabbt att då kommer också kravet att kunna ta sig till banan på ett enkelt sätt och en golfbil är ett utmärkt transportmedel för en golfare. Begagnade och rekonditionerade golfbilar från Florida blev nästa produkt att lansera för det östgötska företaget, som öppnade upp ett dotterbolag ”Björklunds golfbilar”. Bolaget har fått en bra start och försäljningen av begagnade golfbilar från Florida ser ut att bli en succé.

- Intresset har varit väldigt stort och vi sålde snabbt slut på den första leveransen av begagnade golfbilar vi fick från Florida. Nu bygger vi upp en serviceverkstad med ett stort reservdelslager och kommer att utöka våra bilprodukter med bland annat cateringmodeller. Det är onekligen en smart lösning att sälja dryck och något ätbart från en bil, speciellt om man har fler än 18 hål. Många klubbar har problem med kiosker, som behöver både vatten, el och avlopp och då kan en cateringbil vara lösningen i stället, säger den östgötske entreprenören, som bara ser möjligheter i hur det går att leva på golf utan att behöva spela.

Eldrivna golfbilar

Miljökraven är hårdare i Sverige än i Florida och därför har Johan Björklund valt att endast importera eldrivna golfbilar med tanke på miljön. Användandet av golfbilar kommer att öka och från att ha varit tillåtna endast vid medicinska skäl på golfbanorna börjar nu tillstånd ges även för bekvämlighetsskäl. Det vill säga vi går åt samma håll som USA, där golfbilar är ett krav på många banor för att snabba upp spelet. Det skall dock påpekas att det behövs B-körkort för att köra golfbil. Än så länge levererar Johan Björklund endast bilar till golfklubbar, men en stor marknad tycks vänta runt hörnet av sugna golfspelare, som vill ha en egen bil. För den sanne östgötske entreprenören Johan Björklund går det bra att leva på golf utan att spela professionellt.