• Micko har ett oerhört brett kontaktnät, här med Erling Sandberg bland annat. Foto: Tommy Pettersson
  • Tanken är att komma tillbaka. Foto: Tommy Pettersson
  • Kongresserna har avlöst varandra i april. Foto: Tommy Pettersson

Lena Micko ”Glokal vardagspolitiker”

Socialdemokraterna har just klarat en viktig partikongress i Stockholm omgiven av en enorm mediabevakning och ute i landet avlöser de regionala kongresserna nu varandra.

Varje län har en distriktskongress där man bestämmer vilken politik man ska föra lokalt och väljer styrelse för respektive partidistrikt. Vårens distriktsmöten är kanske mer viktiga än någonsin för socialdemokraterna i landet. Täta partiledarbyten har skapat en oro. Men nu verkar den oron vara bortblåst och det konfirmeras på de regionala mötena.

Efter några mindre framgångsrika val till riksdag, kommun och landsting har nu uppmarschen startat för en återkomst i ”regeringsställning” 2014. Ingen socialdemokrat tar ut något i förskott men med en stabil partiledare som är väl förankrad i rörelsen och en politik som finkänsligt svarvats fram vid den senaste kongressen finns det en viss tillförsikt.

Kommer från Pajala

Lena Micko är en av de personer som spelat och spelar stor roll både den i den nationella politiken såväl som i den lokala. Hon har nyligen avverkat en nationell kongress och en distriktskongress i Östergötland. Micko är medlem i partiets verkställande utskott, som av media kallas för ”Mäktigt” och hon är distriktsstyrelsen ordförande i Östergötland.

– Tyvärr blev den allmänna bevakningen av partikongressen fokuserad på valen till styrelsen och mindre ägnad åt vilken politik vi vill föra. Kongressen är ett exempel på hur demokratin fungerar i partiet. Man ger och tar och delegaterna har ett djupt inflytande inte minst genom att vi arbetar i utskott. Från Östergötland är vi speciellt glada över att jobbpolitiken fick så pass stort utrymme och att SSU s förslag om 90 - dagarsgarantin för ungdomar gick igenom med vårt stöd bland annat, säger en leende Lena Micko och fortsätter.

– Men även om hur vi hanterade frågan om vinster i välfärden blev en framgång där vi visar att skattemedel ska gå till de ändamål som de är till för och inte till stora vinster till aktieägare, menar Micko och kommenterar förutsättningarna för att byta regering nästa år.

–  Det finns en trötthet hos människor gentemot regeringens politik och de har svårt att komma med några nya idéer. Vi möter den här tröttheten när vi är ute och knackar dörr och ute på arbetsplatserna. Vi visar att det finns ett reellt alternativ till Alliansregeringen trötta förvaltarpolitik.

Flygordförande som gillar idrott

Lena Micko förknippas nog mer än andra med en verklighetsnära kommunalpolitik men hon har även en djup kunskap och ett stort engagemang för den nationella politik. Hon sitter inte enbart i partiets verkställande utskott också i organisationen vu för Sveriges kommuner och landsting som är en viktig politisk spelare i det nationella sammanhanget.

– Den lokala politiken är det som ligger mig varmast om hjärtat. Det är på det lokala planet man kan se resultat och möta människor i frågor som de tycker är viktiga.

Fakta:

Gift och har snart två utflugna barn

Vietnamkriget väckte det politiska intresset för SSU

Förväntas att ta ett kliv upp i organisationen SKL

Tillbringar semestern på västkusten