• Tillväxt Motala sitter i nya lokaler i Näringslivetshus på Popplegatan. Foto: Stefan Hedström
  • Alltid glad, alltid med ett vänligt ord till alla och envar. ”Jocke” Ljungqvist är en positiv kraft i en bister bransch. Foto: Stefan Hedström

Länets tredje stad

Tillväxt Motala har funnits i drygt ett och ett halvt år. Sedan november 2012 är det Joakim Ljungqvist som styr skeppet mot framtiden och nya möjligheter för Östergötlands sjöstad.

Jo, ni läste rätt. Numera kallar sig länets tredje största stad, Motala, för Östergötlands sjöstad. Ett tilltalsnamn som Ljungqvist med flera kom fram till när de undersökte vad omvärlden hade för bild av Motala.

Vattenstaden

– När vi frågade om vad folk förknippade med Motala så var det just vattnet som var det man återkom till hela tiden vattnet, Göta Kanal och Varamon. Så utifrån det var det ganska lätt att komma på ett namn som var signifikativt för just Motala. Sedan förknippas vi väldigt mycket med Vätterrundan också, menar Joakim ”Jocke” Ljungqvist med sin sedanvanliga positivism.

Joakim eller ”Jocke” kommer närmast från en tjänst på Näringslivskontoret i Linköping, NuLink, och innan dess jobbade han på Arenabolaget i Linköping men sedan i november så är det på Tillväxt Motala han har sin arbetsplats.

130 medlemmar

– Jag kom in precis när det började hända saker här, berättar ”Jocke” och förklarar att Tillväxt Motala är en ekonomisk förening som har 130 medlemmar i form av olika företag och även Motala kommun är med. Sedan har den ekonomiska föreningen i sin tur startat ett aktiebolag och det är i detta AB som ”Jocke” är anställd sedan ett drygt halvår. Att bygga Motalas varumärke och ta fasta på det positiva med Motala har varit viktigt när man jobbat med Motala som destination.

Pendla till jobbet

–  Turistbyrån och andra aktörer gör redan ett väldigt bra arbete och sprider på så sätt Motalas namn både inom och utom landet. Vi vill dessutom peka på fördelarna med att bo och verka i Motala och där kommer både företag och Motala kommun in. Vi har bra boende och samhällsservice men när det kommer till arbetstillfällen är det lite kärvare. Vi har förlorat drygt 4 000 jobb och gått från att vara beroende av tre stora arbetsgivare med tusentals anställda till att ha flera mindre företag. Där har vi inte hunnit ifatt riktigt. På den positiva sidan hittar vi dock att de flesta valt bo kvar och pendla till arbeten främst i Linköping, Mjölby eller Vadstena. Man ska även vara medveten om att många pendlar till Motala varje dag för att arbeta, säger ”Jocke” Ljunqvist med sin allra mest positiva röst. Han brinner för sin stad och kommun. Det står helt klart och han tillägger avslutningsvis att Motala är inte bara vatten utan det finns skogar och stora slätter också. Inte minst viktigt att poängtera.