• Göran Billeson fortsätter med att producera böcker. Foto: Fanny Miles
  • Joakim Johansson kom med idén och skrev. Foto: Göran Billeson

Landsbygd i förvandling

Ständigt aktuelle fotografen Göran Billeson är högaktuell igen. Denna gång genom att han ger ut en bok och även denna gång utan sin forna parhäst Gunnar Elfström.

Göran gjorde visserligen en soloraid sommaren 2013 med sin egna fotobetraktelse över Linköping. Men parallellt med den boken arbetade han med Gunnar Elfström och gav ut en gemensam bok hösten 2013 som heter ”Linköping under femtiotalet”.

Nu är det dags igen och denna gång skiftar Göran samarbetspartner och ger ut en bok tillsammans med hembygdsforskaren Joakim Johansson. Joakim är ”känd” som fogde på Ekenäs slott och blev kulturstipendiat i Linköping 2008. Han har rötter i de stadsdelar som nu skildras i boken; Landeryd i Linköping . Med över 600 fotografier och en intressant text skildrar Johansson och Billeson en stadsdel i snabb förvandling. Med gamla fotografier ställda bredvid nytagna foton växer en modern stadsdel fram ur en krympande landsbygd.

Någonstans i Sverige

Landeryds hembygdsförening ger nu ut boken ”Linköpings Södra, från Landsbygd till stadsdel”. Hembygdsforskaren Johansson har stått för idé, research och text och Billeson för bildmaterialet. Boken skulle kunna ha producerats i vilken stad som helst där bostäder i ett miljonbyggnadsprogram tar över från ett jordbrukssamhälle som krymper. Men denna gång är det Joakim Johansson och Göran Billeson som skildrar industrisamhällets framväxt i en kommun i Östergötland.

Vi är många i Linköping, ja i hela regionen som lärt oss och vant oss att se hembygden genom Görans linser och han har också ett arv från Landeryd precis som Joakim har.

Efter att gått fotoskola och gjort lumpen började Göran Billeson jobba på museet men frilansade samtidigt på Corren. Efter ett tag fick han så mycket jobb på tidningen så jag fick säga upp siig från sitt fasta jobb och kastade då loss för tolv år sedan och jobbar nu enbart med frilansfotografering och bokproduktion.

Billeson har vigt sitt liv åt fotograferandet och under många år har det varit ett professionellt sett väldigt framgångsrikt liv.

Fler böcker kommer?

Bokutgivandet har blivit en verksamhet som kommit att ta över Görans vardag och även om han nu tvekar i vad som blir nästa projekt hoppas många av oss att han fortsätter att ge ut böcker.

– Jag får se hur det blir framöver men jag kommer att satsa mer på fotografering och dra ned på min egen bokutgivning. Jag känner för en liten paus men vi får se om jag kommer tillbaka så småningom, säger Göran Billeson.