• Camilla Egberth har själv besökt Lalandias båda anläggningar i Danmark. De får tummen upp. Foto: Jerry Prütz

Lalandia nästa...

Lalandia har två semesteranläggningar i Danmark och nu kan en tredje vara på gång i Motala. Camilla Egberth, kommunstyrelsens ordförande i just Motala vet att berätta mer.

Redan 1988 startade Lalandia, som betyder Lolland på latin, upp en anläggning i Rödby och 2009 startades ytterligare en anläggning i Billund på Jylland. En anläggning som ligger granne med Legoland. Konceptet är ett enormt vattenland, kallat Aquadome, ett lekland som heter Monky Tonky land och sedan finns det flera gym, en skridskobana, bowlinghall, spelhall, skidsimulator, en minigolfbana och ett flertal restauranger samt möjligheter till shopping. Det finns även en stugby för den som vill sova över både en och två och tre nätter. Anläggningarna har öppet året runt och när det är molnigt brukar man säga att det är "Lalandiaväder" för det är då man har som allra mest folk då det allra mesta av verksamheten är under tak.

Positiv ordföranden

Camilla Egberth är socialdemokrat, kommunstyrelsens ordförande och hon brinner för Motalas väl och ve. Självklart är hon insyltad i Lalandias etablering i Östergötlands sjöstad, som Motalas kommunslogan lyder.

– Vi är nu så långt gångna att Lalandia eller Parken Sport & Entertainment som företaget bakom heter, inte pratar med någon annan om en etablering då vi skrev en avsiktsförklaring för en tid sedan och i nästa steg så blir de anvisade mark. Men än är det mycket arbete kvar innan den första badgästen kan doppa tårna i Aquadome, menar Camilla Egberth som vill ge Jocke Ljungqvist, vd på Tillväxt Motala, cred för att vara den som öppnade dörren till Lalandia.

Många arbetstillfällen

– Det här innebär mycket positivt för Motala i form av arbetstillfällen och möjligeter för flera att starta upp företag inom en lång rad branscher då Motala kommer få ett besökstillskott på flera hundra tusen personer varje år. I hemlandet har man en halv miljon gäster på ett år. Till en början tror jag det handlar om 200 – 300 jobb bara på Lalandia när det väl står på plats. Men under byggtiden så innebär det även att flera for jobb.

I mångt och mycket har det pratas om vad Motala kommun ställer upp med men det största åtagandet gör ändå Parken Sport & Entertainment som investerar miljardbelopp i sin nya anläggning.

Stort i Danmark

– Det här en väldigt stor nyhet i Danmark, kanske större än i Sverige och det var många som nog trodde att det skulle öppnas en tredje anläggning på hemmaplan men nu blir det Motala och vid Vättern, säger Camilla Egberth som genom åren fått förfrågningar om man inte skulle kunna öppna ett flytande hotell i Varamon eller blivit uppvaktad av kineser, oklart vad de ville göra. Lalandia känns bra och seriöst, menar hon.

2021 första doppet

– 2021 ska anläggningen stå klar. Jag är även säker att man innan men beslöt att skriva på avsiktsförklaringen, tittade man sig omkring och såg vad som finns i närheten av Motala. Vi har Vadstena som bara ligger någon mil bort, inom en tio mils radie finns både Kolmården, Vimmerby med Astrid Lindgrens värld och Gamla Linköping, vilket självklart haft sin betydelse när man tittat på Motala. Sedan är Varamon en helt unik miljö som säkert gjort sitt till för att man nu vill satsa här. Det ser onekligen ljust ut för Motala just nu.