• Carolina Axelsson, vd på HP Boendeutveckling. Foto: Pressbild

Läckert läge i Mjölby

Det har inte byggts bostadsrätter i någon större omfattning i Mjölby sedan mitten av 70-talet, inte förrän nu, då HP Boendeutveckling och Ulricehamns Betong, gemensamt sätter spaden i jorden och planerar för hela 187 lägenheter. De första 35 i bostadsrättsföreningen Svartåpromenaden 1 med inflyttning våren 2018.

Nu skapas en helt ny, efterlängtad stadsdel i Mjölby. En stadsdel med naturnära läge vid Svartåns lugna vatten. Det nya området, som kallas Svartå Strand, är beläget på östra sidan av ån och har ett mycket centralt läge. Strax intill finns en livsmedelsbutik och inom en knapp kilometers avstånd nås alla former av service. I Mjölby finns det goda förutsättningar att få jobb om man från annan ort väljer att flytta till Svartå Strand. De fem senaste åren har 1 380 nya arbetstillfällen tillkommit i kommunen. Ökningen är den kraftigaste i hela Östergötland under samma tidsperiod. Finns jobb eller skola på annan ort ligger även stationsområdet strategiskt nära Svartå Strand och dess kollektivtrafik med tåg och bussar möjliggör enkelt pendling.

Stort intresse

– Intresset för de första 35 lägenheterna är mycket stort och det sista jag hörde var att 31 av de 35 nya lägenheterna var bokade. Vid försäljningsstarten köade lägenhetsköparna från midnatt för att få sitt förstahandsval när väl mäklarkontoret öppnade klockan 8. Totalt ska det bli 187 lägenheter och byggstart för det första huset blir våren 2017, berättar HP Boendeutvecklings vd Carolina Axelsson, inflyttning blir det året därpå under andra kvartalet.

Sätts ihop på plats

– Vi bygger snabbt då våra hus till stor del är prefabricerade. Betongstommen och ytterväggarna gjuts på Ulricehamns Betongs fabrik och allt monteras därefter ihop på plats. Även badrummen produceras på fabrik och lyfts in tillsammans med stommen. Detta skapar en kostnadseffektiv produkt som möjliggör att det går att bygga på orter, såsom i Mjölby, där nyproduktion tidigare varit svår att genomföra. Så här har vi arbetat på flera andra håll i landet och det har fungerat bra.

Processen från första idé till försäljningsbar produkt har också varit mycket snabb. Vi började våra diskussioner med Mjölby kommun våren 2015 fortsätter Carolina. Sedan dess har vi tillsammans med kommunen arbetat fram en ny detaljplan och projekterat fram våra hus till försäljning. Carolina Axelsson berömmer Mjölby kommun som varit mycket hjälpsamma och målinriktade från första stund då kontakt togs fram till nu när byggprojektet närmar sig sjösättning, om uttrycket tillåts.

Hjälpsamma Mjölby

Vilka är det då som väljer att flytta till en nybyggd lägenhet vid Svartåns strand och i Mjölby. Är det Linköpingsbor som tröttnat på höga hyror eller det äldre paret som sålt stora villan. Svaret är inte självklart.

– Faktum är att de flesta som bokat våra lägenheter är Mjölbybor men visst finns det några som flyttar ut från Linköping berättar Carolina. Anledningarna till varför man flyttar varierar naturligtvis. En lite oväntad är att huset har hiss, vilket många äldre hus i Mjölby saknar. Så att det funnits ett uppdämt behov av nya lägenheter är säkerligen ingen underdrift och att HP Boendeutveckling och Ulricehamns Betong nu bidrar till den positiva spiral som Mjölby just nu befinner sig i, är självklart.

– Det finns jobb, det finns infrastruktur och snart finns det även en helt ny stadsdel, avslutar Carolina Axelsson vårt samtal.