• Kvarnen finns mitt i Mjölby. Foto: Patrik Ekström
  • ”Danne” Ljungvall på sitt kontor varifrån han har utsikt över centrum. Foto: Patrik Ekström
  • Systembolaget hade runt jul förra året en kö på runt 30 meter. Foto: Patrik Ekström

Kvarnen i centrum

Dan Ljungvall är citysamordnare i Mjölby och den som vet vad som är på gång och hur vindarna blåser i kommunen. Efter ett samtal med honom är det lätt att konstatera ”det går bra nu” som rappartisten Petter påstår i en av sina låtar.

Mjölby City i Samverkan är en förening som ägs och drivs av kommunen, handlarn och fastighetsägarna i Mjölby kommun. Där jobbar Dan, eller Danne som han presenterar sig som när han ringer upp, Ljungvall som centrumutvecklare och det har han gjort i tre och ett halvt år.

– Jag har dock jobbat med liknade frågor i runt 15 år på olika ställen runt om i landet. Företrädesvis på mindre orter men även i lite större städer. Mjölby ligger bra till och det är en härlig stämning i kommunen, berömmer Dan Ljungvall och fortsätter:

233 miljoner

– Det mesta i Mjölby och handeln i centrum handlar om Kvarnen såklart. Nu så här innan jul så finns det inga tomma lokaler då vi har några tillfälliga hyresgäster men annars så finns det ett par lokaler som är lediga. Här jobbar självklart fastighetsägaren med att få in nya hyresgäster men även jag hjälper till, fortsätter ”Danne” och menar att det är väldigt positivt runt den centralt belägna gallerian just nu och att man har ökat omsättning med 12 procent sedan förra året. Den totala omsättningen var då 233 miljoner kronor och antalet besökare var på hela två miljoner. En helt klart imponerade besökssiffra.

Boxholm kommer till Mjölby

– Vi har ett ganska stort upptagningsområde och vi riktar oss inte enbart till den som bor inom vår kommungräns, menar Dan Ljungvall och fortsätter med att berätta att hit åker folk från både Boxholm, Tranås och även Motala. Detta har säkert att göra med omläggningen av väg 50 att göra och att det numera är dubbelspår mellan Mjölby och Motala.

Heta Viringe

– Viringe med dess läge vid E4:an är också väldigt hett och där finns det en hel del planer som jag i nuläget inte kan säga så mycket om men frågar du mig kan detta bli en av de viktigaste trafikknutarna vid E4:an och väg 50. Däremot kommer det inte bli en handelsplats där utan Viringe är helt och hållet ämnat för det som har med de stora vägarna att göra, avslutar Dan Ljungvall, centrumutvecklare i Mjölby.