• Anrikt och modernt på samma gång, Hooks herrgård har anor från 1700-talet. Foto: Patrik Ekström
  • Hans Edberg är vd och delägare i företaget.
  • I oktober invigde man ett nytt spa. Foto: Patrik Ekström

Konferens, spa och golf i anrik miljö

Hooks herrgård ligger precis invid väg 30 någon mil söder ut från Jönköping. Här har familjen Edberg drivit sin verksamhet i över 50 år. Förra året satsade man femtio miljoner på ett exklusivt spa. Grunden i verksamheten har dock alltid varit konferenser i stort och smått samt golf.

Vi möter vd:n och delägaren Hans Edberg i en av sidobyggnaderna. En smakfullt inredd faluröd byggnad där man kan koppla av och sitta och prata i lugn och ro. Det är också det första som slår mig, här är det verkligen fridfullt trots att den ganska vältrafikerade väg 30 löper förbi bara strax inpå knutarna. Hans Edberg är en trevlig man i sina bästa år, han är vd i familjeföretaget och en av sex delägare.

Pensionat sedan 1923

– Mina föräldrar tog över herrgården av förre ägaren 1963 och redan från början var konferenser en viktig del av rörelsen, öppnar Hans Edberg och berättar att herrgården redan 1923 gjordes om till pensionat efter att ha varit privatbostad sedan det byggdes mellan åren 1778 och 1788 av Claes Henrik Stedt.

– En av våra två golfbanor var anlagd då och golfklubben bilades redan 1934 så det är en anrik klubb med drygt 1 500 medlemmar. Vi har många gäster som kommer het och har en golfweekend, spelar på antigen ”Skogsbanan” eller ”Parkbanan” och om vädret tillåter kan man spela hos oss året runt. Att ordna konferenser har man gjort sedan 1966 och redan från start har vi lyckats locka folk till oss. Hooks herrgård ligger ju väldigt bra till med närhet till både Stockholm och Göteborg, Linköping, Norrköping och Malmö samt även Växjö. Från Linköping är det ju inte mer än drygt en och en halv timmes bilfärd, säger Hans Edberg och berättar att det kan vara alla typer av konferenser som äger rum på Hook, stora som små, företag, föreningar och organisationer.

Nytt spa

Omsättningen var förra räkenskapsåret 64 miljoner, i år ska man upp till 72, det är i alla fall målsättningen som Hans Edberg har satt upp som mål. Man skrev ut 200 lönebesked under 2014 och gör man om det till årsarbeten blir det drygt 75 till 80 anställda.

– Mycket av den verksamhet vi har är väldigt personalkrävande och inte minst då de båda golfbanorna, understryker Hans samtidigt som vi börjar röra oss mot den nya spaanläggningen. Att Hans är stolt över den nya anläggningen, invigd i oktober 2014, är inte att ta miste på. Han visar oss runt med entusiasm och berättar om de olika temaduscharna så väl som de exklusiva behandlingsrummen. Här har det inte sparats på varje sig möda eller material och allt känns fräscht, spännande och lyxigt.

Fem ben att vila på

– När vi väl bestämt oss och fått med oss banken så var det bara att köra. 50 miljoner som det kostade att bygga hela den nya anläggningen är mycket pengar och det är klart att man sov lite dåligt mellan varven men nu känns det väldigt bra. Det blev faktiskt till och med bättre än jag hoppats på och det verkar som om våra gäster tycker om vårt spa. Jag skulle nog vilja påstå att det är lite av en succé, säger Hans och visar oss även det nya gymet som ligger ovanpå spat.

Sofia bodde på Hook

Familjeföretaget vilar på fem ben. Det är golf, konferens, spa, gastronomi och den unika herrgårdsmiljön. Här kan man vara i en gammal fin miljö men med moderna förtecken, man kan ta hand om sig och spela golf, ta en skogspromenad eller bada i sjön som ligger precis vid spat. Många är de prominenta gäster som gästat herrgården och drottning Sofia valde Hooks herrgård till rekreationsort somrarna 1894 och 1895, då trakten ansågs ha en frisk och stimulerande höglands- och skogsluft. Herrgården blev pensionat 1923 och hotell 1963.