• First Hotell blir Best Western: Foto: Tommy Pettersson

Kedjebyte på First Hotel

Vid årsskiftet går First Hotel Linköping över till Best Western och byter i samband med det namn till BEST WESTERN PLUS Priceless Hotel. Detta blir Best Westerns andra hotell i Linköping och 16:e PLUS hotell i Skandinavien.

Hotellet byggdes 1962 av Kungliga Automobilklubben för att erbjuda boende till kungligheter i området. 2013 investerade ägarna Bengt Pettersson och Stefan Carneteg 25 miljoner kronor i en totalrenovering av hotellet som nu har 132 moderna rum varav två Grandsviter och fyra juniorsviter. Med den höga standard hotellet håller kvalificerar det sig till att bli ett Best Western plus hotell.

Världens största

– Det är ganska stor skillnad på att gå från att ingå i en kedja som First Hotels för att sedan gå över och numera ingå i Best Western. För det första så äger man sitt hotell när man är med i Best Western istället för att vara franchisetagare som vi var tidigare. Nu äger man problemen själv och kan på så sätt lösa dem snabbt och smidigt om de skulle uppstå, menar Bengt Pettersson som är ägare och vd på det nya hotellet. Alla hotell i kedjan har också samma förutsättningar och villkor eftersom de ägs privat och det är något som är viktigt för ägarduon.

Krävande byte

– Dessutom är Best Western en världsomspännande hotellkedja med över 4 000 hotell medan First Hotels är främst en skandinaviskt angelägenhet. Att bli ett Best Western hotell kräver en del och vi har under flera år rustat upp hotellet här. Nu har vi precis gjort en ny reception, menar Bengt Pettersson vidare och berättar vidare att det nu går riktigt bra och att de har kapat åt sig marknadsandelar i Linköping. Att man sedan nu går och blir ett Best Western Hotel är självklart och gör det enklare när man redan har ett hotell i centrala Linköping som redan ingår i kedjan.

Levande matsal

– Att vi har en levande matsal med en omtyckt bar är självklart en stor fördel. Det är lite så man bygger upp hotell numera med lite mindre rum och sedan stora gemsamma ytor att vistas och umgås i, menar Bengt Pettersson som även tror att man nu kan locka ännu mera utländska gäster till Linköping i och med sitt inträde i Best Western - familjen. Även hos Best Western Scandinavia är tongångarna muntra.

Grundades 1946

– Självklart är det smickrande när ett hotell väljer oss framför en annan kedja, säger vd:n Johan Kukacka i en kort kommentar via ett pressmeddelande. Best Western Hotels grundades 1946 i USA och har alltid varit en kedja av privatägda hotell. Idag är Best Western Hotels världens största hotellfamilj med över 4 000 hotell i fler än 100 länder.