• Marianne Lindh, vd och cityutvecklare hos Linköping City Samverkan. Foto: Leif Larsson

Julhandeln viktig för ekonomin

Julen närmar sig med stormsteg och då drar den viktigaste perioden i gång för många företag. Inte minst är julhandeln betydelsefull för detaljhandeln.

– Detaljhandlare omsätter i snitt en tredjedel mer under december än en vanlig månad. Olika branscher omsätter olika mycket men viktigast är det nog för leksakshandeln som omsätter cirka en fjärdedel av sin årsomsättning under julhandeln, upplyser Marianne Lindh, vd och cityutvecklare hos Linköping City Samverkan AB.

Hon påpekar att julhandeln är värdefull för många och på flera sätt.

– Det blir mer moms från från handlare och restauranger och det är också mer arbetskraft i gång under julhandeln. Ofta är det en bra inkörsport för ungdomar inför det kommande sommarjobbet. Så julhandeln är viktig både för den enskilde handlaren, kedjorna och för Sveriges ekonomi. Numera brukar julhandeln till största delen pågå under december, även om vissa förstås handlar i mer god tid än så.

– Ofta är det en kalendereffekt. Om det är klämdagar precis före julafton så brukar julhandeln bli mer intensiv och komprimerad än om exempelvis julafton är på en söndag. Även dagarna före nyår är viktiga, inte minst för dagligvaruhandeln. Matköpen har ju ett längre spann än julklapparna, förklarar Marianne.

Årets julklapp?

Linköping City Samverkan AB bildades 2011 och består av fastighetsägare och näringsidkare i Linköpings city. Man äger 50 procent var av bolaget. Nästan alla fastighetsägare i city är med och 150 butiker. Inför årets julhandel kommer cityhandlarna med något nytt som kan ge ekonomiska effekter långt in på nyåret.

– Vi har ett presentkort som kan laddas med upp till 5 000 kronor. Kortet gäller i ett år och det går att handla i alla 150 medlemsbutikerna. Det är en perfekt present, den som får den är inte låst till en butik. Vi har sålt en hel del redan och vi hoppas att det blir årets julklapp i city, konstaterar Marianne.

Bolaget anordnar mycket annat under december. Både för att skapa trivsel i city och för att locka människor att komma till centrala Linköping. Det blir förstås luciatåg 13 december, första advent anordnas något som kallas Saga och Magi i ett stort tält där där tomten förstås är med och 20 december är det dags för stor julmarknad.

– Vårt mål är att det ska vara mysigt i stadskärnan. Och när folk mår bra och trivs så är det större chans att de handlar. Och även om de inte gör det då så är det alltid bra för butiker att visa upp sig så att kunderna kommer tillbaka.

Linköping City Samverkan arbetar således för att öka flödet av människor i stadskärnan. Man kontrollerar också flödet och för två år sedan sattes två lasermätare upp i city.

– Vi kan se hur folk går och när och om de är ute när det är regn. Vi ser inte vilka det är utan bara mängden. Uppgifterna är bra för handlare att känna till så att man anpassa sig efter det. Flödet 2013 var större än 2012 och vi hoppas på en ökning igen, säger vd.

För handlare är julhandeln en sanslöst arbetsintensiv period. Marianne har tidigare drivit butik och vet.

– Det tar fart på allvar i november och handlare jobbar så ögonen blöder hela december. Inte minst 23 december är extrem om det är en vardag. Många är nästan desperata när de kommer in och vill ha hjälp. Men det är en rolig period att jobba, det är då allt händer, konstaterar Marianne Lindh.