• Jan Horsak började som varuhuschef i Tornby och är nu Sverigechef. I höst startar han ett supportkontor för Sverige i Mörtlösa. Foto: Kajsa Nilsson
  • Caféverksamheten utvecklas på Biltema. Foto: Kajsa Nilsson
  • En pigg femtioåring och en femtioettåring. Foto: Kajsa Nilsson

Johan Horsak på Biltema bygger vidare

Förste augusti 2011 började Johan Horsak jobba på Biltema i Sverige som varuhuschef i Linköping och därefter regionsansvarig. 2013 tog han tagit ett jättekliv och blev chef för hela Biltema i Sverige. Samtidigt var företaget då inne i en expansionsfas som nu fortsätter. Högaktuellt är att man i höst startar ett administrativt supportkontor för Sverige i Mörtlösa i det gamla Biltemavaruhuset. I dagarna pågår en rekrytering av ett tjugotal personer som ska serva Biltema Sveriges cirka 1 100 anställda.

Grundstomme bil Mc och verktyg

Johan är ansvarig för Biltemas 40 svenska varuhus och för den fortsatta expansionen som Biltema planerar i Sverige.

– Jag ser verkligen fram mot den här utmaningen. Vi står inför en tuff framtid där målet är att kraftigt öka antalet svenska Biltemavaruhus de kommande åren, berättar Johan Horsak.

– Med tanke på vår affärsidé, vårt starka varumärke, vårt starka sortiment, vår goda ekonomi och våra mycket engagerade medarbetare så är jag övertygad om att vi kommer att lyckas, berättar Johan Horsak som har en bakgrund i livsmedelsbranschen. Biltemas nya Sverigechef är passande nog en genuin ”Linköpingsgrabb” och hans far köpte sina biltillbehör i Majelden som så många andra farsor gjorde förr. Biltema är som sagt, inne i en framgångsrik period just nu och kör förbi sina konkurrenter i försäljningssiffror.

2013 hade man en omsätttning på 3, 6 miljarder kronor och vinsten ökade till 158 miloner. Försäljningen ökade med 16 procent.

Idag har Biltema 18 000 produkter i ett ständigt ökande sortiment och mycket bredare målgrupper.

År 1963 startade företaget Biltema under namnet Handelsbolaget BIL-TEMA Verksamheten var postorderförsäljning av bildelar och tillbehör. Biltema höll till i en liten källarlokal i Majelden i Linköping. Efter något år utökades postorderverksamheten med en liten butik, även den i samma källare.

Katalogen är viktig

I den första katalogen ställdes frågan ”Varför betala mer? och - Varför är bilreservdelar och biltillbehör så dyra? Det var grundaren till Biltema, Sten Åke Lindholm som för över 50 år sedan ställde dessa frågor. Han såg att billeverantörerna ofta hade en relativt låg vinstmarginal på bilarna de sålde. Tanken var att kunderna skulle lockas att köpa bilen och att den låga marginalen på bilen sedan togs igen genom att man tillämpade mycket högre marginaler på reservdelar, tillbehör och service.

När Sten Åke studerade prissättningen på andra produkter fann han att det ofta fanns många mellanled mellan tillverkare och slutkonsument. Många använde mycket pengar för att bygga upp varumärken så att de kunde ge exklusivitet åt sina produkter, någonting som egentligen inte hade med kvaliteten på själva produkten att göra. Många varumärkesinnehavare hade inga egna fabriker utan köpte av underleverantörer på världsmarknaden Lindholms slutsats var att om han tog bort mellanleden och köpte direkt från tillverkarna så kunde han sänka priserna på marknaden rejält. Idag kan man utan överdrift säga att Lindholms idéer har varit framgångsrika.

Nu är utvecklingen att öka kvaliteten och garantierna på produktena. Man har redan varit bäst i test på Biltemas klassiska vindrutetorkare och på verktyg har man tio års garanti.

Biltema foundation

Biltema håller på att etablera sig som hela familjens varuhus. Grundstommen Bil, MC och verktyg har successivt utökats med bygg, båttillbehör, husgeråd, häst-och hundprylar samt camping och cyklar.

Med 120 varuhus i norden fortsätter Biltema sin resa. I vår region startar ett varuhus i Visby och tidigare har man etablerat sig i Norrköping och Motala.

Biltema ansluter sig också till andra stora företag som valt att bidra till kampen mot en fortsatt spridning av Ebola. Företaget donerar pengarna till Läkare Utan Gränser som redan är på plats i de värst drabbade områdena. Avsikten med bidraget är att möjliggöra det fortsatta arbetet men också att stödja det ökade behovet i takt med att situation förvärras och sprids till andra länder. Foundation har bidragit med en miljon euro till Läkare Utan Gränser som kommer att användas för medicinska hjälpinsatser i de mest drabbade områdena av Västafrika.