• Joanne Hoffsten tar ställning i verket Body victim mot dagens kroppsideal. Foto Per Oddman
  • Silence and abuse berättar att något otäckt har hänt. Foto Per Oddman

Joanne Hoffstens konst tar ställning

Det är med stor nyfikenhet som jag kliver in i Joanne Hoffstens ateljé ovanför Skylten i Linköping. Den är stor med många fönster och måste vara inspirerande för en konstnär i hennes klass. Rummen är fyllda med både stora och små prylar som Joanne använder i sitt skapande.

Joanne är rättfram och går rakt på sak i sin konst och arbetar i olika tekniker. Hon målar, gör collage och skulpturer.

Romantik

Kanske är det hennes bakgrund med uppväxt i Buffalo i USA som spelar in. Nära Buffalo ligger Niagara falls och hon lät sig inspireras av de alla romantiska par som reste dit för att gifta sig. Hennes konst innehåller ofta romantiska teman.

– Jag gillar Sverige och det är landet lagom. I USA hade jag haft svårare att slå igenom som konstnär än i Sverige där toleransen är större, berättar Joanne Hoffsten.

Joannes verk är en hyllning till kärleken och dess helande kraft. Verket Kiss me består av omkring hundra härligt utformande läppar som bildar en boll. Alla vill prata med varandra kanske på Facebook och det leder till kärlek är olika former.

– När allt kommer till kritan så handlar allt egentligen om kärleken. Den är drivkraften bakom allt, säger Joanne Hoffsten.

Joanne är omtyckt för sin nya period med resväskor som berättar en historia eller gör ett upprop. En dag var hon på auktion och ropade in en resväska. De visade sig var inte mindre än sju stycken.

– Jag har flyttat mycket i mitt liv och på så sätt är resväskan en symbolik med mina erfarenheter som jag samlat på mig. Det har fått mig att ta ställning i många frågor, berättar Joanne Hoffsten.

I verket Fashion victim tar hon just ställning mot våra idag skeva kroppsideal. Verket visar mulliga damer från 30-, 40-talet och i jämförelse ett dagens offer för anorexia.

– Många ideal idag skapar problem för oss. Jag vill genom min konst påverka världen till det bättre genom att ifrågasätta, säger Joanne Hoffsten.

Joannes förhållande som katolik i katolska kyrkan är ambivalent. Samtidigt som hon hyllar ifrågasätter hon den. Det är kvinnans underordnade roll som hon genom sin konst vill befria den ifrån. Henne verk liknar ikoner med ett djup och inramning. Det är symboler, kors och bilder som påminner om Madonnan.

Den gyllene kärleks paviljongen

Mest känd för Linköpingsborna är hon kanske för sitt verk Den gyllene kärleks paviljongen i Linköpings trädgårdsförening. Placerad på en ö i mitten av parken och är en mötesplats för alla åldrar och par ska även kunna gifta sig här.

Silence and abuse tar upp människor som har problem. Många blir offer för situationen. Det har hänt något otäckt som gjort att de fastnat i ett uttryck.

Joanne Hoffsten har ställt ut i USA, Sydafrika och flera länder i Europa och är just nu aktuell med en utställning i Virserum Konsthall.