• Louise Boström var vaken nästen hela tiden under de 21 timmar som campen pågick. Foto: Tommy Pettersson
  • Det segrande laget i en glad posé. Foto: Tekniska Verken
  • Tankekraft, växtkraft, återbruk. Många hjärnor jobbade för fullt. Foto: Tommy Pettersson.

Innovation Camp för femte gången

För femte året på raken anordnade Tekniska Verken, i samarbete med ung Företagsamhet i Östergötland, skola och näringsliv, Innovation Camp. Under ett dygn arbetade ett 80-tal ungdomar med ett i förhand angivet fall som rör Tekniska Verkens verksamhetsområde.

Själv har hon sovit en och halv timme under natten men ungdomarna sovit än mindre och lite utspritt, berättade projektledaren Louise Broström som nästan precis gnuggat sömnen ur ögonen men i övrigt verkar hon pigg som en mört. Detsamma gäller för de lag som tänkt, producerat och arbetat under alla 21 timmar.

– Nog är de allt lite dopade på godis, bullar, saft och kaffe, skrattar Louise Boström som inte nog kan prisa årets tävlande ungdomar. Tävlingen har fyra faser och till slut ska det mynna ut i en affärsplan och en hållbar idé som man ska kunna använda.

Drivna ungdomar

– Det känns verkligen bra att kunna få kontakt med så drivna ungdomar. De har dessutom alla fått söka sig hit till tävlingen vilket säkerligen är en garanti för att de har både drive och engagemang för att göra framtiden bättre. Årets tema avfall och hur man kan arbeta för att minska detta.

– Vi jobbar med hur man ska minska avfallet och kunna återanvända detta. Ledorden är tre och lyder, Minimera, återanvända och materiellt återbruk, rabblar Louise Boström nästan som ett mantra. Malin Ljung på Ung Företagsamhet I Östergötland är även hon mycket positiv till lägret och menar att det är ett bra exempel på hur skola och näringsliv kan samverka. Klas Gustafsson vice vd på just Tekniska Verken ser just Innovation Camp som en del av det pussel som ska läggas på vår region kan bli den mest resurseffektiva regionen i världen.

Och vinnarna är...

När så röken skingrats och striden var över så avgick Andreas Eriksson, Gustav Wengerzink , Emma Trygg och Nuradin Mohamed Hassan med segern och via sin idé att skapa app för att minska matsvinnet. Den håller koll på utgående varor i butikerna som kunderna kan handla till ett billigare pris. Juryn var samstämmig och gav följande motivering varför just detta laget vann. En slagkraftig, resurseffektiv och genomförbar affärsidé, som skapar stor nytta för såväl miljö som stora och små konsumenter, och butiker.

Vinnande Lag 4 består av:

Andreas Eriksson, Curt Nicolin gymnasiet (Finspång), Emma Trygg, Kunskapsgymnasiet (Norrköping), Gustav Wengerzink, Curt Nicolin gymnasiet (Finspång) och Nuradin Mohamed Hassan, Folkungaskolan (Linköping).

Så här säger laget om att ha vunnit Tekniska Verken Innovation Camp 2016:

"Det är ju helt sjuk! Nu behöver vi inte sova efter den här glada chocken, innan var vi dödströtta men nu är vi helt speedade. Det känns helt overkligt och helt underbart. Drömmen var att nå finalen, och vi tyckte att vår idé var bra, men att vi skulle vinna trodde vi inte. Det fanns ju så många andra bra idéer också. Vi kompletterade varandra superbra i vårt lag och hade säkert minst 7 idéer som vi bytte hela tiden. Att vi till slut valde appen berodde på att det är så smidigt att använda appar, och vi ungdomar använder ju mobilen dygnet runt. Den här appen skulle vi själva absolut använda om den fanns. Nu får vi se om vi driver vår idé vidare, det skulle vara jättekul".