• Nu ska industrin lyftas fram av landshövdingen och andra. Foto: Tommy Pettersson

Industridagen 2015

Landshövding Elisabeth Nilsson är initiativtagare till Industridagen och den gick av stapeln den 26 november 2013 för första gången. 2015 är det tänkt att den ska inträffa igen.

Landshövding Elisabeth Nilsson har en bakgrund inom stålindustrin och har kanske därför ett särskilt gott öga till just industriföretag. Hon ser också till de behov industriföretag har och de problem som finns med, bland annat, att hitta kompetent personal och att få fler unga att söka sig till ett industriprogram på gymnasiet. Ett välkänt problem som måste lösas.

Inte smutsigt eller tungt

– Om de som väljer ett gymnasieprogram visste vad det innebär att arbeta inom industrin så skulle nog fler välja den vägen, tror landshövdingen då vi ses strax innan invigningen av Östgötadagarna ute vid Vreta Kluster.

– Det finns fortfarande en bild av att ett jobbinom industrin är smutsigt, tung och inget för en ung person att söka sig till eller att det inte finns en karriärmöjlighet. Hur den bilden uppstått vet jag inte men det är högst angeläget att den ändras. Jag vet inte men man kanske måste börja med föräldrarna till de unga. Det saknas CNC-operatörer, svetsare och civilingenjörer och det är ett väldigt stort problem för industrin. För att sätta fokus på dessa frågor och att göra industrin än mer synlig så har nu beslut tagits att man ska köra ännu en industridagen 2015.

Äntligen en ny dag

– Jo, det kommer att bli en industridag under nästa år. Vi har dock inte riktigt bestämt oss för vilken dag än men det är tänkt att industridagen ska vara ett återkommande arrangemang, menar Elisabeth Nilsson som är noga med att poängtera att ungefär en tredjedel av länets befolkning har sin utkomst från industrin.

– På orter som, bland annat, Finspång i Norrköping, Linköping och i Vadstena finns det många stora och internationellt kända företag, avslutar vår landshövding som ber att få återkomma med en exakt dag för Industridagen 2015.