• Connective kallas Linköpingföretaget Indentives IoT-plattform som snart implementeras i stadsnätet i Varbergs kommun. Foto: Leif Larsson

Indentive utmärker sig dubbelt

Ett unikt avtal tecknat om Internet of things med Varberg Energi och utmärkelse som Gasellföretag för andra året i rad. Det pekar åt rätt håll för teknikbolaget Indentive i Linköping.

Företaget har tillsammans med Kalejdo Bredband skrivit avtal med Varberg Energi som ägs av Varbergs kommun. Varberg blir därmed den första kommunen i i Sverige som får en helhetslösning av IoT i stadsnätet.

– Än så länge har vi bara sett början på den IoT-revolution som kommer att påverka alla människor i alla branscher i hela världen. Våra samhällen blir resurseffektivare, våra hem smartare och våra liv enklare. Det finns alltså många anledningar för en operatör, till exempel ett stadsnät, att implementera den nya tekniken, säger Lars-Thomas Rasmussen, vd på Indentive.

Minskar utsläpp

Indentives IoT-plattform, Connective, används i projektet. Med hjälp av sensorer och datorer går det exempelvis att veta exakt när det är dags att hämta avfall och därmed eliminera onödiga transporter. En annan tänkbar hjälp kan vara till trafikanter om vilka vägar som för tillfället har minst trafik. Köer och utsläpp kan minskas på det viset.

Avtalet med Varberg Energi är Indentives första när det gäller en helhetslösning för IoT men flera andra har visat intresse. Avtalet är värt cirka 7,5 miljoner kronor och det finns drygt 62 000 potentiella kunder i Varbergs kommun.

Gasell igen

Indentive visar även framfötterna på annat sätt. Företaget har av tidningen Dagens Industri utsetts till ett Gasellföretag 2017, precis som 2016. För att få utnämningen ska flera kriterier uppnås, bland annat fördubblad omsättning, en omsättning som är högre än tio miljoner kronor och att man vuxit utan förvärv eller sammanslagningar.

– Det är jätteroligt att vi blir Gasellföretag även i år. Men vi är bara i början på vår tillväxtresa, i dag är vi 45 medarbetare och redan nästa år räknar vi med att vara minst 75 personer, säger Lars-Thomas Rasmussen.

Och orsaken till den snabba tillväxten är satsningen på just IoT-plattformen Connective som lanserades i början av oktober 2017 och som nu ska användas i Varberg.

– Det handlar inte längre IoT blir en del av vår vardag utan när. Vi pratar om ett teknikskifte som kan jämföras med revolutionen med smarta telefoner för tio år sedan, säger Lars-Thomas Rasmussen.