• En riktigt larmprofil i västar delen av länet - Janne Rostö. Foto: Gunnar Andersson
  • En ständigt växande bransch. Foto: Gunnar Andersson.

Inbrottslarm på köpet

Verisure är en av de största aktörerna i världen på hemlarm och i västra Östergötland är det Janne Rostö som är franchisetagare och VD för det egna företaget Rostö Larm & Säkerhet AB. Han ser en nästintill omättlig marknad och oanade möjligheter i framtiden.

Janne Rostö har sysslat med larm, både försäljning och installation, under hela tretton års tid och sett en enorm utveckling.

– Numera får man själva larmet nästan på köpet för man kan göra så mycket mer än bara hålla tjuven borta. Via den anläggning vi installerat och det paket man valt så kan man även hålla koll på bland annat brandlarm och vattenläckage. Man kan till och med låsa och låsa upp dörrar hemma, menar Janne Rostö och förklarar att det vattenskador är väldigt vanligt och kan orsaka stora problem hemma.

Ständigt uppkopplad

Hemlarmet är ständigt uppkopplat till Verisures egen larmcentral i Linköping. Där sitter larmoperatörer som övervakar det, om det händer något blir du uppringd och vid behov skickas en väktare för att kontrollera att allt står rätt till och att ingen obehörig finns i bostaden. Brinner det så larmar operatören direkt till Räddningstjänsten.

– Vi säljer väldigt mycket hemlarm och den nya marknaden är larm till lägenheter och bostadsrätter. Var tredje bostadsinbrott sker i just lägenheter, konstaterar Janne Rostö. Han berättar att man just nu letar efter en installatör att anställa då man rullar för högtryck och installerar mellan sex och sju larm per dag.

Nyanställer

– Efterfrågan på våra larm är stor och det är knappt vi hinner med att installera i den takt jag skulle vilja. Det är därav vi behöver anställa ytterligare en person här på företaget. Just nu är vi sex personer. När det gäller just inbrottslarmet så sätter installatören upp larmdekaler vid dörrar och fönster. Att det är avskräckande för den potentielle inbrottstjuven kan både Janne Rostö och poliser undertecknad talat med intyga. Finns det en dekal utanpå bostaden så väljer man gärna en annan bostad att ta sig in i.

Värdefulla sekunder

Vid en brand är varje sekund värdefull. Verisures brandlarm består av sammankopplade rökdetektorer och uppstår brand så varnar samtliga rökdetektorer. Med kameraverifiering kan operatören titta vad som händer och larma brandkår som kan vara snabbt på plats. När det kommer till de larm man har när det kommer till vatten och vad ett läckage kan ställa till med så har man även en tjänst som täcker in de områden man vill ha bevakade

– Det har skett en enorm utveckling och mina kunder kan via sin telefon hålla koll på sin bostad i alla lägen, avslutar Janne Rostö, franchisetagare för Verisure i västra Östergötland.