• En trio väktare med sina hundar som också är arbetskamrater. Thomas Bergqvist med Dekov, Robert Larsen med Sctoya och Tobias Hultström med Caruso.
  • Tobias Hultström tränar hopp med Caruso på Securitas träningsanläggning i skogen mellan Norrköping och Linköping.
  • Tobias Hultström tränar hopp med Caruso på Securitas träningsanläggning i skogen mellan Norrköping och Linköping.

Hunden är väktarens bästa hjälp

I Östergötland finns ett antal hundar som används tillsammans med väktare. Hundarna är både ett skydd för den mänskliga kollegan och har många egenskaper som gör jobbet enklare.

Tidningen besökte några hundförare på Securitas träningsanläggning i de östgötska skogarna för att få veta mer om bevakningshundarnas uppdrag.

– Hunden är till stor hjälp i jobbet, bedyrar Thomas Bergqvist, hundansvarig i Östergötland och utbildningsledare hos Securitas i Sverige AB.

I Östergötland använder företaget omkring 25 hundar och i Sverige knappt 200. Det är brukshundar som malinois, beauceron, holländsk herdehund, rottweiler - men allra vanligast är schäfer.

– Schäfern är mest allround, upplyser Thomas.

Fantastiskt luktsinne

Och det behövs. För uppdragen är av många olika slag. Ett kan vara att bevaka ett stort inhägnat område, exempelvis hos en fabrik, och bland annat kontrollera så att inga obehöriga befinner sig där. Då kommer hundens luktsinne till sin rätt.

– Det är extremt bra. Människan har fem miljoner luktceller i nästan, hunden har 220 miljoner. De lever i dofternas värld, säger Thomas med ett litet leende.

Och om det inte räcker så har hunden även bättre hörsel än människan. Om hunden får korn på något så varnar den.

– Den sträcker på sig och lyfter på öronen. Det ingår i hundförarutbildningen att lära sig att läsa hunden, berättar Thomas.

Får angripa

Hunden är således inte bara ett komplement i jobbet utan även ett skydd.

– Vi får inte skicka iväg hunden efter någon, det som polisen får. Vi ska ha alltid ha hunden i koppel. Men om vi blir angripna så får hunden skydda oss och gå till angrepp, omvittnar Thomas Bergqvist.

En hund måste vara minst 18 månader gammal för att kunna genomgå ett lämplighetstest hos polisen för att undersöka om den duger för väktaruppdrag. I provet ingår både förarskydd och lydnadsdressyr. Provet görs årligen hos polisen.

– Om någon angriper oss så ska hunden angripa i sin tur, hjälpa oss ur situationen och sedan ska vi få kontroll på hunden, förklarar Tobias Hultström hur förarskyddstestet går till.

Är beväpnad

Han har en speciell uppgift som väktare och kallas skyddsvakt. Tobias är beväpnad med pistol och vakar med hunden över samhällsviktiga anläggningar.

– Skyddsvakten har lite mer befogenheter än den vanlige väktaren. Om vi ser ett sabotage får vi ingripa men vi får bara använda vapnet i nödvärn. Våld ska förstås användas så lite som möjligt och jag har aldrig använt vapnet, hoppas jag slipper även i fortsättningen, konstaterar Tobias.

Emellanåt blir det skarpt läge när väktaren stöter på personer som är där de inte ska vara.

– Visst händer det att vi möter busar efter inbrottslarm men jag kan inte påminna mig att jag hört om någon hos oss som blivit attackerad. När hunden skäller håller folk sig i skinnet, påpekar Thomas.

– Hunden har en stor avskräckande effekt, inskjuter hundföraren Jimmy Ahlwin.

Hundförarna äger oftast sina fyrbenta kollegor även om företaget gör det så har väktaren hunden i sitt hem. En bra lösning eftersom hundförarna naturligt nog är hundmänniskor.

– Det roligaste med jobbet är att kunna utöva sitt sitt intresse för hundar, klargör Thomas Bergqvist.