Hufvudstaden i Sörping

Spännande och nya artister som Den Svenska Björnstammen, Maskinen, Slagsmålsklubben, Dead Soul har det gemsamt spelat in i Studio Hufvudstaden i Söderköping. En av producenterna Niels Nielsen från Åtvidaberg håller på att skapa sig ett stort namn inom den svenska musikbranschen.

Studio Hufvudstaden har blivit lite av tummelplats för nya och fräscha akter som Maskinen, Far och Son, superhypade hårdrockbandet Ghost, Dead Soul, Skogen Brinner och många fler. Ägare till inspelningslokalerna är Niklas Berglöf och i producentkollektivet ingår även Joakim Jarl, Kristian Karlsson och så dagens samtalspartner Niels Nielsen som just när vi ses håller på att jobba med duon Dead Souls debutplatta som ska komma ut i handeln och på nätet i september. Till sin hjälp i studion har han sin vän Henrik Bellinger.

Lugn och ro

– Att ligga lite så här utanför de stora tätorterna är bra och de flesta som kommer hit gillar det. Det ger ett lugn och arbetsro när man inte är mitt storstadspulsen, menar Niels och spelar upp en, inte helt färdig låt med han och Anders ”Slidin Slim” Landelius duo Dead Soul. En platta som ska ut på storbolaget Universal och som har signats av självaste Anders Fridén i In Flames som äger och driver den etikett som bandet ligger på.

– Vi har funnits i två år i de här lokalerna och det fungerar väldigt bra. Sedan har vi producenter lite olika rum här i studion, säger Niels och pekar ut en hörna där han brukar sitta och jobba men för tillfället har han belamrat hela det stora rummet med allsköns teknisk utrustning.

Tacka nej

-Vi försöker att jobba med artister och musiker som på något sätt har en karriär eller som är på väg någonstans. Det måste på något sätt finnas ekonomi i det hela även om vi självklart jobbar med hjärtat i många fall också. Just nu är vi ganska fullbokade här och får säga nej till kunder eller be dem komma tillbaka senare vilket är både tråkigt och roligt. Det är ju roligt att vara efterfrågad men lite trist att inte kunna ta emot dem som vill spela in och jobba med oss. Studio Hufvudstaden har även en studio på Norra Bantorget i Stockholm. Den studion lämpar sig mest för mixning, låtskrivande och sångpålägg medan den vi sitter i för stunden går att göra fulla produktioner i.

– Jag känner nu att det börjar rulla på rejält och att allt slit och all tid vi lagt ner så kommer det äntligen in lite pengar från lite olika håll, avslutar Niels Nielsen, producent, musiker, låtskrivare och tekniker på uppgång.

Jerry Prütz