• Det byggs för fullt i nordöstra utkanten av Linköping. The Box Hotel får 176 rum och en massa andra häftiga inslag. Den svarta färgen på en del av huset blir den som gäller när allt är klart. Foto: Leif Larsson
  • Bengt Pettersson bredvid bubbelbadet som kommer att ha utsikt mot naturen och det 1,5 kilometer långa motionsspåret, hotellets eget. Foto: Leif Larsson
  • Så här kommer det flesta av rummen i hotellet att se ut. Bengt Pettersson visar utställningsrummet som likt de verkliga är på 16,7 kvadratmeter. Foto: Leif Larsson
  • Så här kommer det flesta av rummen i hotellet att se ut. Bengt Pettersson visar utställningsrummet som likt de verkliga är på 16,7 kvadratmeter. Foto: Leif Larsson

Hotell som är mycket mer än en box

Om några månader är Linköpings nya, spektakulära hotell klart för invigning. The Box Hotel erbjuder späckat spa, fem barer, gym, 176 rum, restaurang och motionsspår. För att nämna en del.

I stadsdelen Torvinge, i nordöstra utkanten av Linköping, byggs det för fullt. Det nya fyravåningshotellet för både företagsgäster och besökare som vill koppla av invigs 1 april.

– Vi började projektera för ett par år sedan och det har varit en häftig resa. Jag har tagit över och renoverat hotell förut men aldrig byggt ett nytt. Vägen fram har varit lärorik och kurvig, förtäljer Bengt Pettersson som är ägare tillsammans med Stefan Carneteg.

Duon äger ytterligare tre hotell, två i Linköping och ett i Stockholm. The Box Hotel är det första hotellbygget i Linköping på flera år. Den totala hotellytan är 7 000 kvadratmeter och det inrymmer bland annat 176 dubbelrum, 160 av samma storlek, 16,7 kvadratmeter, i övrigt en svit och några hörnrum.

– Vi ville bygga 200 rum men bygger så mycket som bygglovet tillåter, klargör Bengt Pettersson.

Häftigt spa

Det är stort fokus på så kallade sociala ytor, gemensamma utrymmen. Spadelen blir exklusiv.

– I den ska det finnas bastu, ångbastu, fotbad, champagnepool, bubbelbad och upplevelseduschar. Det blir också en utepool, berättar Bengt. Andra inslag är gym, utegym, 1,5 kilometer långt motionsspår för både löpning och mountainbike, restaurang/frukostmatsal, lounge med musikscen, konferensdel för 240 personer, ett litet torg framför entrén där man kan ta en fika och fem barer. Huvudbaren är speciell med en åtta meter hög vägg (Sveriges högsta i sitt slag) bakom bardisken där flaskor ska stå.

The Box Hotel har nyskapande arkitektur och inredning. Helheten sticker ut.

– Designen är sådan man inte sett förut och fastigheten har karaktär. Det är ett påkostat och annorlunda hotell, modernt och innovativt.

  Annan publik

Hotellet är placerat två-tre kilometer från Linköpings centrum men hotellägaren tycker att närheten till E4:an, flygplatsen och två stora arenor uppväger det mer än väl. Det finns ju bland annat möjlighet att samarbeta med arenorna när det är olika evenemang. – Sådana paket är tänkbara och samarbete kring det blir allt vanligare. Det är ju bara fördelar med det, påpekar Bengt Pettersson. Det talas ibland om mättnad på hotellmarknaden och Bengt Pettersson påpekar att det kan ses på flera sätt.

– Det beror på vem man frågar. I snitt är beläggningen i Linköping 65 procent. Men det här är ett hotell som vi tror lockar en publik som annars inte kommit till stan. Det är varken över- eller underetablerat i Linköping. Fast efter The Box Hotel behövs inga fler, säger han med ett leende. Fast då undantar Bengt Pettersson förstås det som han och Stefan Carneteg tänker bygga i centrala Linköping.

– Bygget är inte påbörjat än men det ska bli ett hotell. Detaljerna tar vi senare, säger hotellbyggaren. Till sist, varför finns ordet box i hotellnamnet?

– Det sägs ju att man ska tänka utanför boxen, vi tänker på allt innanför boxen, alltså inne på hotellet, avrundar Bengt Pettersson.