Hösten är redan här

Den 8:e november äger Presidentvalet i USA rum. Världens mäktigaste land ekonomiskt och militärt byter chef. Eftersom Barack Obama efter två mandatperioder inte får ställa upp en gång till omval måste han flytta ut ur Vita huset den 20 januari 2017 och ersättas med antingen; Demokraternas Hillary Clinton eller Republikanernas (?) Donald Trump.

Utgången av valet i USA har en enorm betydelse för världsekonomin. För Sveriges och hela Europas del betyder det oerhört mycket vilken politik som kommer att föras från supermaktens sida under perioden 2017 till 2021.  Utgången påverkar vår handelsbalans, penningvärde  och ränta. Valet kommer också till stora delar att styra klimatfrågor, frihandelsavtal och vilken väg USA tar i sin utrikespolitik.

Påverkar världens börser

Efter en serie av primärval, ett otal opinionsundersökningar och ett antal spektakulära mediala cirkusdebatter är nu det dags för folket i USA att säga sitt. Politiska utspel och grova personangrepp har präglat valrörelsen. Framförallt Donald Trump har visat prov på en stor politisk och social omognad i sitt uppträdande.

Genusfrågan viktig

Kommer valet att bli en markör för genusframgång eller ska det bli en markör för att man helt enkelt har tröttnat på politiken i största allmänhet.

Om Hillary Clinton vinner blir det en symbolisk framgång för kvinnors utrymme inom det politiska systemet men hon bär med sig sitt arv som utrikesminister under en period där USA fortsatt att spela världspolis.

Om Donald Trump. Ja, vad ska man säga? Det är naturligtvis så att han inte kommer att kunna genomföra hälften av det han slängt ur sig under valdebatterna. Men det känns ju onekligen oroväckande att vi nästa år kan ha Trump i Vita huset och Putin i Kreml i en värld som redan brinner.