• Här är stora delar av gänget som arbetar året om för att Vätternrundan och alla andra lopp under cykelveckan i juni ska bli lyckade. Nedre raden från vänster: Andreas Andersson, Ulrika Smith Svenstedt, Gunilla Brynell-Johansson, Sven Montelius, Monika Karlsson, Fredrik Johansson, Anna Öhrström, Brittis Kempe Karlsson och Oskar Höglund. Bakom dem står Anna Tybring och Carola Vikman. Foto: Leif Larsson

Hjulfest som växlar upp allt mer

Vätternrundan är i dag ett jättearrangemang som betyder mycket för Motala. Inte minst ekonomiskt. – En undersökning visar att det omsätts 80 miljoner kronor i Motala och att 80 000 personer kommer hit. Besökarna spenderar pengar på boende, mat, dryck och mycket annat, upplyser Gunilla Brynell-Johansson, vd på Vätternrundan.

Första Vätternrundan ägde rum 1966 och då var det 30 mil långa cykelloppet enda inslaget. I dag består evenemanget av en mängd lopp. Tillväxten kräver stor personalstyrka. Vätternrundan är dock inte ett företag utan ett arrangemang av idrottsföreningen Motala AIF som också anställer personalen.

– Vi är 15 heltidsanställda på Vätternrundan varav tolv arbetar hela året om. Under loppen har vi totalt hjälp av 4 000 funktionärer som sköter drickadepåer, är flaggvakter, jobbar i informationstält, är värdar, parkeringsvakter och ger cykelservice och massage. Utan de ideella krafterna inget lopp, poängterar Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan.

Mycket planering

Cykelfesten i Motala i juni pågår under en dryg vecka. Det börjar på en fredag och på menyn står MTB Vättern, MiniVättern, TjejVättern, HalvVättern. Följande torsdag är det Vättern GP och RetroVättern, en hyllning till cykeln och dess historia då deltagare kan cykla på gamla klenoder. På fredag kväll är det dags att dra i gång huvudloppet. Hjärtat i eventet är mässområdet i Stadsparken.

– Under året är det mycket planering för hur området ska se ut, vilka utställare som ska delta, vilka aktiviteter för barn och ungdomar vi ska ha och vilka flöden det ska vara för att klara av alla tusentals cyklister, förtäljer Ulrika Smith Svenstedt.

Vätternrundan ger således ett rejält ekonomiskt tillskott till Motala, både på kort och lång sikt.

– Sportarrangemang bidrar allt mer till besöksnäringen. Många som är här under cykelveckan gör utflykter i området, får ett positivt intryck och kommer tillbaka som besökare eller turister. Vätternrundan är till nytta för företag i regionen och inte bara när cykelloppen pågår. Och om företag samverkar blir det ännu bättre, redogör Gunilla Brynell-Johansson.

Viktig säkerhet

Säkerheten är en viktig detalj under vad som kan kallas den gigantiska hjulfesten.

– Vi söker tillstånd för att sänka hastigheten på vissa ställen och för att vissa vägsträckor ska stängas av för genomfartstrafik. Alla tillstånd måste sökas varje år och det sker separat hos berörda myndigheter runt Vättern, förklarar Sven Montelius, arrangemangschef på Vätternrundan.

Arrangörerna förser också cyklisterna med tydliga regler om hur man ska uppträda och i år introducerade man ett inslag för att göra det ännu säkrare.

– I samarbete med Trafikverket satsade vi på informationstavlor om Vätternrundan på anslutande vägar till loppet. Skyltarna sattes upp en vecka före loppet. Vi informerar även i radio och det är också på gång att att göra det i GPS:er, upplyser Sven Montelius.

Sekundstrid

Det är hög tid att anmäla sig till nästa år runda och Anna Tybring, en av tre på kundtjänst, berättar om hur det fungerar. Intresset är stort så alla får inte plats i huvudloppet.

– Fram till 23 oktober kan man intresseanmäla och klockan sju på kvällen den 25 oktober öppnar den riktiga anmälan. Inom 24 timmar lämnas besked om man fått plats. Först till kvarn gäller så det kan hänga på sekunder om man blir anmäld, berättar hon.

Huvudloppet kan inte bli större, dagens 23 000 deltagare är maximalt antal. Däremot finns det utrymme för andra lopp att växa - och för nya att läggas till Vätternrundan-familjen. Marknadschefen berättar:

– Kortare lopp som MTB Vättern ökar stadigt och vi utvecklar gärna befintliga lopp. Det är inget självändamål med nya lopp men vi lyssnar på efterfrågan och det har saknats ett kortare lopp än 15 mil för män. Därför blir det nästa år ett lopp på tio mil, för alla, även för elcyklar. Vi vill ha med fler målgrupper och sänker trösklarna för att delta, omvittnar Ulrika Smith Svenstedt och berättar om ännu en nyhet.

– I höst anordnar vi Vättern Bike Games på Dunteberget i Motala. Vi vill gärna sätta Vätternrundan på kartan mer än en gång per år.

40 000 cyklister

Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp och ingår i sammanslutningen WACE som hyser sex städer som arrangerar stora cykellopp: Rom, London, Paris, New York, Kapstaden - och Motala!

– Totalt kommer cirka 40 000 cyklister från 70 länder hit och jag tycker att vi tillsammans med motalaborna gör något fantastiskt. Det här är verkligen något för motalaborna att vara stolta över, avrundar Ulrika Smith Svenstedt.