• Madeleine Hearthly och Rakel Gustafsson utanför den mysiga utebastun. Foto: Julia Kimell
  • I den nybyggda entrén står Ingela Carlsson och Sofie Johansson längst ner, Thomas Stenmark och Julia Söderberg i mitten och Rakel Gustafsson och Madeleine Hearthly högst upp.
  • Att kliva ner i ett varmt bad gör gott för kropp och själ.

Himmelsbys spa lockar med fiskar och hamam

Himmelsby gårdshotell växer så knaket hörs över hela regionen. Mitt på Östgötaslätten invid Mantorp och 8 minuter från E4:an finns den exklusiva hotell- och konferensavdelningen som drar till sig gäster från när och fjärran. Det utbyggda spaet och den förstorade konferensavdelningen kan nu ta emot 100 gäster.

– Hit kan besökarna komma på hjärt- och lungutbildning, på en konferens i de tysta omgivningarna, gå på spa eller bara komma och äta en fantastisk middag. Vi vill att besökarna ska få mer än vad de förväntat sig, och få en wow-känsla när de kommer in och ser kristallkronorna och inredningen. Vi är på landet med grusade gångar men ändå på ett härligt spa. Folk vill åt upplevelsen. Den lyxiga känslan ska finnas i varje detalj, säger vd:n Rakel Gustafsson och vice vd:n Madeleine Hearthly.

Personalen kan allt

Rakel Gustafsson är utbildad spabehandlare och Madeleine Hearthly hudbehandlare. De är med och gör många av Himmelsbys behandlingar tillsammans med de ordinarie behandlarna. Just nu håller ytterligare sex personer i personalen på att lära sig spakunskaper. Som receptionist är det trevligt att veta vad man pratat om, menar de.

– Det är en bra förberedelse till kunderna att de får veta vad som händer. Även en av kockarna ska bli spaterapeut. Vi ser det som positivt att gå mellan grupperna och inte ständigt stå still på samma ställe. Hela personalen ska känna sig bekväm.

Av Himmelsbys fem kockar är tre gourmetkockar som kan ge det där lilla extra i smakupplevelsen med goda råvaror som går från grunden.

– Tanken är att det ska vara en riktig smakupplevelse, och något mer än vad man tänkt sig. Snacksbuffén ger även den många val men i övrigt har vi ett wellness-tänk. I helgen gjorde vi 100 gröna ingefäradrinkar.

Värmesoffor

I den påkostade spaavdelningen där Hearthly och Gustafsson hjälpts åt med designen finns specialdesignat kakel och omsorgsfullt valda detaljer – mil och åter mil bort från de typiskt svenska helvita väggarna med en fondvägg. I ett av rummen finns en hamam – ett turkiskt kurbad med en varm slät stenplatta i mitten där man kan få behandlingar. Utanför finns en traditionell bastu men på insidan finns en infrabastu där värmen inte känns påtaglig, men inuti kroppen blir det ändå varmt och plötsligt kommer svetten.

– Vi kan rekommendera vår chokladarommassage som har en jättegod doft, som mjukar upp och ger en djupare massage, säger de.

Konferens

De erbjuder olika paket beroende på vad som förväntas av vistelsen. Den utbyggda konferensavdelningen kan äntligen ta upp till 100 gäster – något som efterfrågats under de tre år konferensdelen varit igång.

– Fördelen med att vara ute på landet är att mötesdeltagarna inte kommer någonstans. Sedan om man besöker poolavdelningen kan samtalen fortsätta där på ett mer avslappnat sätt, och vill man kan man ha hela avdelningen för sig själv. Blir man kvar finns det sedan 36 övernattningsplatser.

På landet råder det lugn och harmoni med en rymd som skapar en kreativ miljö. Det ska vara en upplevelse i alla lokaler, med ett böljande rapsfält utanför. Inom den närmsta tiden byggs hotelldelen ut med tjugo nya dubbelrum och en svit. Ritningar och byggplan finns redan.

– Det finns inget liknande här i närheten, och folk hittar verkligen hit. Vi tror att skratt och välmående förlänger livet på folk, så vi måste ha världens bästa jobb. Det är så utvecklande att få jobba i en expanderande och nytänkande miljö. Både Rakel och jag tänker utanför boxen – utmaningar triggar oss att jaga vidare, säger Madeleine.